Fogyókúra után hízás: hogyan szabaduljunk meg a jojó-effektustól?

Fotó: kitsada / Twenty20

Czinder Tímea

2022. május 3. - 20:11

Nincs is annál lelombozóbb, mikor a hosszú, kínkeserves fogyókúra befejezése után a leadott kilók egycsapásra visszatérnek. De mégis mi az oka annak, hogy nem vagyunk képesek megtartani a nehezen elért testsúlyunkat?

Akad, aki az egészségéért, más pedig a karcsúbb alakért próbál fogyni, abban azonban a legtöbben egyetértenek, hogy a fogyókúrán jobb minél gyorsabban túlesni. Az internet rengeteg villámgyors módszert kínál, aki azonban ezekkel próbálkozik, gyakran a saját bőrén tapasztalja meg a jojó-effektus kellemetlen hatásait.

A sanyargató fogyókúrák értékes tápanyagoktól fosztják meg a szervezetet, és bár rövid távon hatásos módszernek tűnhetnek, a vége mindig ugyanaz. Amint a fogyókúrázó eléri a kitűzött célt, és újra elkezd rendesen enni, a leadott kilók visszakúsznak, néha akár duplán is.

A jojó-effektus során a kiéhezett szervezet azonnal raktározásba kezd, hogy felkészüljön a következő ínséges időszakra, az éhezés során lelassult anyagcsere miatt pedig a fogyókúrázó azzal szembesül, hogy szinte nem is eszik, mégis hízik, a szervezet ugyanis a vizet is megköti. A mérleg nyelve ismét feljebb kúszik, ami újabb fogyókúrára sarkallja az embert.

A hiba az étrendben van, a fogyókúrázók ugyanis általában száműzik a szénhidrátokat és zsírokat, nem visznek be elég rostot, és csak fehérjét fogyasztanak, a szervezet egészséges működéséhez azonban mindenre szükség van: szénhidrátokra, zsírokra, rostokra, fehérjékre, vitaminokra és ásványi anyagokra.

A szigorú fogyókúra nem csupán hiánybetegségeket okozhat, de folyamatos küzdelmet is jelent; a szervezet jelzi, mire van szüksége, így könnyen elcsábulhatunk egy süteményre vagy pizzára, az első falat után pedig nehéz megállni, ami visszahízást eredményez.

A jojó-effektus megviseli a belső szerveket, valamint a bőrt is, ami a súlyingadozás miatt veszít a rugalmasságából. A körmökön is fehér foltok jelenhetnek meg, ami a vitaminhiány jele, előfordulhat továbbá hajhullás és inzulinrezisztencia is – olvasható a VitalMagazin cikkében.

A kampányszerű fogyókúrákkal tehát az a baj, hogy nem fenntarthatóak – egy ideig tartjuk magunkat a szigorú előírásokhoz, majd szépen lassan kimerülünk, és sutba vágjuk az egészet. Az interneten és női magazinokban olvasható villámdiéták mindegyike több kárt okoz, mint hasznot.

Természetesen ez nem jelenti azt, hogy örökre együtt kell élnünk a felesleges kilókkal, csupán szemléletváltás szükséges. Nem fogyókúrára van szükség, hanem olyan diétára, ami tartalmazza a szervezet számára fontos építőanyagokat, így hosszú ideig különösebb szenvedés nélkül képesek lehetünk alkalmazni. Bár az eredmény így kevésbé gyors és látványos, de tartós lesz, és ami még fontosabb: kiszabadulhatunk végre a jojó-effektus okozta ördögi körből. A legjobb eredmény személyre szabott diétával érhető el, amelynek elkészítéséhez érdemes szakember segítségét igénybe venni.