Fogyni szeretnél? Egyél 3D nyomtatott ételeket!
Az egyik legújabb kutatás szerint az emberi agyat át lehet verni különböző alakú eledelekkel, így hamarabb csillapíthatjuk éhségünket.
Amerikai mérnökök a 3D nyomtatójukba meghatározhatatlan keverékű ételpasztát töltöttek és azt vizsgálták, hogy milyen módon hatnak az egyes formák az éhségérzetünkre.
A különböző elrendezésű és kalóriatartalmú, viszont azonos pasztával feltöltött ételeket az agyunk másként fogja fel. Ez egy pszichológiai trükk, amit például tálaláskor is használnak. A 3D nyomtatott ételek esetében pontosan láthatjuk, hogy az eltérő formák hogyan csapnak be minket.
A kísérletek után arra jutottak, hogy ha az ételt egy komplex, bonyolult alakra formálják és különféle mintákat használnak, akkor sokkal ínycsiklandozóbbá válnak, mintha csak egyszerűen a tányérra tennének egy torz falnivalót.
Az ételek sűrűsége szintén fontos szempont. A porózusabb, könnyedebb harapnivaló sokkal kellemesebbnek hatott, mint a tömörebb változat. Ennek a magyarázata, hogy a sűrített ételek nem csak több helyet foglalnak a szánkban és a gyomrunkban, hanem sokkal tovább tart a szétrágásuk.
Természetesen nem bátorítunk most mindenkit arra, hogy vegyen egy 3D nyomtatót és gyártson magának ételpasztákból rágcsálnivalót.
Arra szerettek volna a mérnökök rávilágítani, hogy igenis fontos az ételek szempontjából a kinézet és a tálalás módja, az agyunkat pedig ilyen módon könnyebben átverhetjük – ez talán egy jó tipp lehet, ha éppen fogyókúrába kezdenénk.