Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

AKTUÁLIS

AKTUÁLIS

Ezek az ételek mindig kerüljenek a tányérra, ha fogyni szeretnénk

Ezek az ételek mindig kerüljenek a tányérra, ha fogyni szeretnénk

Ezek az ételek mindig kerüljenek a tányérra, ha fogyni szeretnénk
Shutterstock/Illusztráció

Fogyni bizonyos szempontból könnyű, de nem mindegy, hogyan fogunk neki.

A brit NHS (Nemzeti Egészségügyi Szolgálat) a Better Health program keretében újabb, egyszerű, de hatékony tanácsokat osztott meg azok számára, akik szeretnének megszabadulni a felesleges kilóktól. Az Egyesült Királyságban a felnőttek körülbelül egynegyede elhízással küzd, így a testsúlycsökkentés nemcsak esztétikai, hanem komoly egészségügyi kérdés is.

A cikk a videó után folytatódik

Az NHS közleményében így fogalmazott: „Nehéz lehet tudni, mit tegyél az ételeidbe, ha fogyni próbálsz. Íme néhány gyors tipp, ami segíthet.” A legfontosabb ajánlás szerint „mindig tegyél a főétkezéseidhez fehérjét – például babot, hüvelyeseket, halat, tojást vagy húst. Segít, hogy jóllakottnak érezd magad.”

A tanácsot a Mayo Clinic szakértői is megerősítették: „Általánosságban a magas fehérjetartalmú étrendek segítenek a rövid távú fogyásban, mert teltségérzetet adnak.” Ugyanakkor figyelmeztettek: „Egyes magas fehérjetartalmú diéták, különösen a nagyon szigorú változatok, például a húsevő diéta, annyira korlátozzák a szénhidrátokat, hogy nem biztosítanak elegendő tápanyagot vagy rostot. Ez rossz leheletet, fejfájást és székrekedést okozhat.” – idézte a Mirror.

„Egyes magas fehérjetartalmú étrendek engedélyezik a vörös húsokat, feldolgozott húsokat és más, telített zsírokban gazdag ételeket. Ezek növelhetik a szívbetegség kockázatát, és emelhetik az LDL-koleszterin szintet, az úgynevezett ‘rossz’ koleszterint.”

Az NHS ezért nemcsak a fehérjebevitelre, hanem a kiegyensúlyozott étrendre is hangsúlyt fektetett. A Better Health program ajánlásai a következők:

Az NHS ajánlásai a kiegyensúlyozott étrendhez

Élelmiszer-kategóriaAjánlás
FehérjeMindig legyen a főétkezésben (bab, hüvelyesek, hal, tojás, hús)
ZöldségekLegalább két adag minden főétkezésnél – a tányér fele legyen zöldség
SzénhidrátokA tányér legfeljebb egyharmadát tegyék ki (burgonya, kenyér, rizs, tészta), lehetőleg teljes kiőrlésű változatban
HalHetente két adag, ebből legalább egy legyen olajos hal (pl. szardínia, lazac, makréla)
TejtermékekAlacsony zsírtartalmú és alacsony cukortartalmú változatokat válasszunk
OlajokOlíva-, napraforgó- vagy repceolaj, mivel ezek telítetlen zsírokat tartalmaznak
KenőzsírokCsökkentett zsírtartalmú változatok, kis mennyiségben
FolyadékNapi 6-8 pohár víz vagy más kalóriamentes ital

Az NHS arra is felhívta a figyelmet, hogy a fogyás érdekében az átlagos férfi napi 1900 kcal, míg az átlagos nő napi 1400 kcal energiabevitelre törekedjen, ami körülbelül 600 kcal-val kevesebb, mint a megszokott átlagos kalóriabevitel. A szakértők hangsúlyozták: a fogyás nem a szélsőséges megszorításokról szól, hanem arról, hogy tudatosan válasszuk meg azokat az ételeket, amik egyszerre biztosítanak energiát, teltségérzetet és hozzájárulnak az egészséges anyagcseréhez.