Fizetett szabadnapot kaphatnak azok, akik beoltatják magukat koronavírus elleni vakcinával

Gávavencsellő, 2021. április 15. Gáti-Nagy Andrea háziorvos lefertőtleníti egy nő vállát, mielőtt beoltja a Moderna amerikai biotechnológiai cég koronavírus elleni oltóanyagának második adagjával gávavencsellői háziorvosi rendelőjében 2021. április 15-én. MTI/Balázs Attila
not image

Kulcsár Péter

2021.április.17 - 14:05

Azok, akik igénylik a koronavírus elleni védőoltásokat, kétnapos szabadságot kaphatnak keleti szomszédunknál, Romániában.

A legújabb javaslat értelmében az oltás napját fizetett szabadságként lehetne kivenni, így a meglévő szabadnapok számát nem rövidítik meg – olvasható a Hot News hírportál tudósításában.

A diákoknak és egyetemistáknak sem kellene oltás napján iskolába menni, valamint a katonák is igényelhetnének egy nap kimenőt. A 14 évesnél fiatalabbaknál az egyik szülő is fizetett szabadnapot kaphat, így otthon maradhat a beoltott gyermekkel.

Az új rendelet valószínűleg arra ösztönözheti a lakosokat, hogy megjöjjön a kedvük az oltáshoz, amire komoly szükség is lehet, hiszen Romániában az oltakozási hajlandóság eléggé alacsony.

A munkahelyek számára szintén előnyös lehet a döntés, egyben a mellékhatásokat is időben át lehetne vészelni.