Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
348,28 Ft
Euró
378,65 Ft
Font
441,65 Ft
Bitcoin
41,483 $

Ennyit kereshetnek azok, akik valamilyen informatikai képzésen diplomáznak

Gazdaságinformatikus, mérnökinformatikus, programtervező informatikus – bármelyik informatikai szakon is végeznek, már pályakezdőként magas bruttó bérekkel számolhatnak a friss diplomások.

Fotó: Unsplash
Belföld

Koós Alexandra

Szerkesztő

A diplomás pályakövetés legfrissebb, 2022-es adatai alapján a legmagasabb bruttó átlagjövedelmet – 572 ezer forintot – a mérnökinformatikus végzettségűek vihetik haza. Ők általában a diplomaszerzés után kevesebb mint 6 hét alatt elhelyezkednek, közel 96%-uk pedig diplomás munkát végez, szoftverfejlesztőként, valamilyen mérnöki területen, vagy szoftver- és alkalmazásfejlesztő, – elemzőként helyezkedik el – írja az Eduline.

Hozzáteszik, az alapszakon végzettek 40%-a mesterképzésen tanul tovább, a leggyakrabban választott intézmények a Budapesti Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetem, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem. Soron kívül Orbán Viktor egykor hivatásos, fizetett Mikulás is volt

Emellett szintén szoftverfejlesztőként, szoftver- és alkalmazásfejlesztő, -elemzőként, vagy esetleg informatikai technikusként helyezkednek el azok, akik programtervező informatikus alapszakon szereznek diplomát. Ők a diplomaszerzésüket követően kevesebb mint 2 hónap alatt találnak munkát, a bruttó átlagjövedelmük pedig 524 ezer forint körül alakul.

Ám annak ellenére, hogy a mesterképzés majdnem 200 ezer forinttal magasabb extra bruttó átlagjövedelmet ígér (722 ezer forintot), a diplomások mindössze 31%-a folytatja a tanulmányait valamelyik egyetem mesterképzésén – jegyzik meg.

Hasonló a helyzet a gazdaságinformatikusok esetében is, akik alapszakos diplomával bruttó 509 ezer forintos átlagjövedelemmel rendelkeznek. A legtöbb esetben ők is szoftverfejlesztőként vagy szoftver- és alkalmazásfejlesztő, – elemzőként, esetleg informatikai rendszerelemzőként helyezkednek el kicsivel több mint 1 hónappal a diplomaszerzésük után. A továbbtanulást itt mindössze 24%-uk választja.

A gázai konfliktus kezdete óta Irán 127 kivégzést hajtott végre

Emberi jogi csoportok szerint Iránnak "jól jött" a véres konfliktus Izrael és a Hamász között, ugyanis míg mindenki a háborúra figyelt, Irán kivégzett 127 embert.