Ezt érdemes tudni Finnország döntéséről, miszerint támogatják a NATO-hoz való csatlakozást

Fotó: Jens Stoltenberg NATO-főtitkár. MTI/EPA/Stephanie Lecocq
not image

Koós Alexandra

2022. május 14. - 10:11

A NATO-főtitkár szerint viszonylag „gyorsan lezajlik” a folyamat, amennyiben a csatlakozás mellett dönt az ország, amelyet a parlamenti képviselők és az állampolgárok nagyrésze támogatna.

Finnország vezetői nemrégiben közös nyilatkozatban jelentették be, miszerint támogatják a NATO-tagság kérelmezését, ám ez még nem jelent hivatalos döntést, ugyanis a miniszterelnöki hivatal szerint a következő napokban rendelkeznek ennek kapcsán.

A NATO-tagság kérelmezéséről szóló végleges döntéshez ezután a parlamentben kell szavazni, amely a jövő hét elejére várható, erre vonatkozóan Johannes Koskinen parlamenti képviselő arra számít, hogy a finn parlament elsöprő többsége, 200-ból talán 180-an igennel fognak válaszolni.

Az állami média legfrissebb közvéleménykutatási adatai arra világítottak rá, miszerint a finn állampolgárok több mint 75 százaléka támogatja a katonai szövetséghez való csatlakozást – derül ki a CNN beszámolójából.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár áprilisban azt is elmondta, amennyiben Finnország és Svédország úgy dönt, hogy csatlakozik a NATO-hoz, maga a folyamat viszonylag „gyorsan lezajlik”. Majd ezt követően átmeneti intézkedéseket vezetnek be, amelyek mindaddig érvényben lesznek, amíg a katonai szövetség hivatalos tagjaivá nem válnak.

A két ország NATO-csatlakozásának kilátásaira vonatkozóan a Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov szerdán azt mondta, Oroszország „folyamatosan figyelemmel fogja kísérni a határához közeli NATO-konfigurációt”.