Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
359,22 Ft
Euró
389,73 Ft
Font
455,51 Ft
Bitcoin
51,245 $

A poggyász mellett az utasokat is mérlegre állítja az egyik légitársaság

A mérlegelés önkéntes, és némi ajándék is jár azoknak, akik a projektben részt vesznek.

Fotó: Unsplash/Mohammad Saifullah
Európa

Kiss László

Szerkesztő

A Finnair kísérleti projektet indított, amelynek keretében a helsinki repülőtéren a járatokra való felszállás előtt megmérik az utasok és kézipoggyászuk súlyát. A hétfőn kezdődött és a tervek szerint májusig tartó projekt célja, hogy biztonsági és üzemanyag-hatékonysági célokból adatokat gyűjtsenek a repülőgép és annak tartalmának súlyáról.

A légitársaság közleménye szerint a mérlegelés önkéntes és anonim, és nem befolyásolja az utasok poggyászkedvezményét vagy a jegy árát. Noha sokan talán azt gondolnák, hogy az emberek elítélik a kezdeményezést, a projekt fogadtatása eddig a vártnál is pozitívabb volt, az első három napban ugyanis már 600 önkéntes jelentkezett. Soron kívül Fontos változás a nyugdíjaknál – egy új lehetőség is megnyílt

Satu Munnukka, a Finnair földi kiszolgálásért felelős vezetője elmondta, hogy mindössze az ügyfél és kézipoggyászának súlyát rögzítik, nem kérdezzük meg sen a nevét, sem a foglalási számát,  így teljesen anonim marad, ráadásul az összsúlyt is csak a mérési ponton dolgozó ügyfélszolgálatos látja.

A Finnair által gyűjtött adatokat a finn Közlekedési és Kommunikációs Ügynökségnek (Traficom) küldik el, és a repülőgépek egyensúlyának és terhelésének kiszámításához használják majd fel.

Az utasok és csomagjaik súlyát jelenleg az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) által ötévente frissített átlagos utassúlyok alapján becsülik meg, a Finnair azonban azt állítja, hogy a pontosabb és naprakészebb információk birtokában optimalizálni tudják az üzemanyag-fogyasztást, így pedig az egyes járatok környezetre gyakorolt hatását is.

Megszólalt a Ferencváros edzője az Újpest történelmi kiütése után

A Ferencváros edzője, Dejan Sztankovics érthető módon nem panaszkodott arra, hogy nem lett 6-0 a vége az Újpest ellen.

Cristiano Ronaldo egy zseni, megint gólt lőtt (videó)

Cristiano Ronaldo úgy gyártja a gólokat, mintha kötelező lenne, megint betalált a szaúdi bajnokságban, ami sokat ért.