Elítélték a férfit, aki egy nem létező örökség miatt mérgezett jégkásával akarta megölni barátnőjét

Fotó: Unsplash/Igor Stepanov
not image

Takács Petra

2021. szeptember 23. - 16:00

A Szolnoki Törvényszék három év börtönre és három év közügyektől való eltiltásra ítélte azt az ötvenes éveiben járó jászapáti férfit, aki málnás jégkásába kevert kálium-kloriddal próbálta megölni volt élettársát.

A vádirat szerint a férfi korábbi élettársa, majd későbbi barátnője azért, hogy magához kösse őt, még 2011. évben elhitette a férfival, hogy nagyobb vagyont örökölt, melynek egy részét végrendeletében a vádlottra hagyja. A nő egy valótlan tartalmú végrendeletet is mutatott a férfinak, azért, hogy az elhiggye, hogy létezik az örökség.

A vádlottnak 2018 decemberében anyagi gondjai adódtak, ezért pénzre lett volna szüksége. A férfi azonban még ekkor sem tudta, hogy nem létezik az örökölt vagyon, ezért az általa hitt örökség megszerzése érdekében elhatározta, hogy megöli a barátnőjét. A vádlott 2018 decemberében egy korábban megszerzett kálium-kloriddal kívánta megmérgezni a sértettet, amely nagy mennyiségben az emberi szervezetben szívmegállást, és így halált is okozhat.

A vádlott egy teáskanálnyi kálium-kloridot két dl-es pohárban összekevert málna szörppel és vízzel, majd a keveréket lefagyasztotta. Az így elkészült jégkásával másnap megkínálta a sértettet, aki azonban a kóstolást követően nem volt hajlandó mindet elfogyasztani, mert a jégkása rossz ízű és maró hatású volt. A sértett szervezetébe jutott anyag, de még az összes, vádlott által elkészített jégkásában lévő szer sem okozhatta volna a sértett halálát csekély mértékű tartalma miatt.

A Szolnoki Törvényszék 3 év fegyházra ítélte a férfit előre kitervelten, aljas indokból elkövetett emberölés kísérlete miatt. Az ügyészség súlyosításért, a vádlott és védője elsődlegesen felmentésért, másodsorban enyhítésért fellebbezett.