Figyelmeztették az autósokat: bárhol lehet porátfúvás

TÉMÁK:
#figyelmeztetés
Herceghalom, 2023. március 12. A korábbi tömegbaleset helyszínén takarítják az M1-es autópályát 2023. március 12-én hajnalban Herceghalomnál, ahol elõzõ nap délután öt kamion és 37 autó ütközött össze és amiatt mindkét irányban lezárták az autópályát. A balesetben érintett öt kamion és 37 személygépkocsi közül 19 jármû kiégett, és összesen 26 ember sérült meg. Közülük hatan életveszélyesen, heten pedig súlyosan sérültek. A mûszaki mentés során az egyik kiégett autóroncs alatt egy holttestet találtak. Az Útinform tájékoztatása szerint reggelre a hatóságok befejezték a mûszaki mentést és a helyszínelést, az autópályát a Hegyeshalom felé vezetõ oldalon is megnyitották, így a forgalom már mindkét irányban zavartalanul halad. MTI/Koszticsák Szilárd
Belföld

Bense Róbert

Szerkesztő

Több útszakaszon már most is jelentős problémát okoz a por.

Mint az Útinform beszámolt róla, „elsőfokú figyelmeztetést adott ki a Meteorológiai Szolgálat, országszerte viharos széllökésekre kell számítani. Ráadásul a gyorsforgalmi úthálózaton, illetve a közutakon bárhol keletkezhet por- vagy homokátfúvás, ami jelentősen lecsökkenti a látótávolságot.”

Soron kívül HÉV-vel ütközött egy autó Szigetszentmiklóson, jóformán eltűnt az egyik oldala (fotó)

Viharos erejű szél hordja, kavarja a port és a homokot, a látótávolság jelentősen csökkent:

-az M0-s autóúton, Csömör térségében a 65-ös km-nél,
-az M1-es autópályán, a 72-es és a 104-es km közelében,
-az M3-as autópályán, a 64-es km környezetében, 
-a 83-as főúton Tét térségében az 52-es és az 53-as km között,
-valamint a 86-os főúton Jánossomorja térségében, a 171-es km-nél. 

Az elmúlt napokban országszerte viharos szél nehezítette a közlekedést, a hét további részében is gyakoriak lesznek az erős széllökések, melyek várhatóan megnövelik a porátfúvás veszélyét.

A jelenség rendkívül balesetveszélyes, ugyanis a látótávolság pillanatok alatt minimálisra csökkenhet. Az M1-es autópályán történt tömegkarambolt is jelentős porvihar előzte meg.