Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

Nyolc évre börtönbe kerülhetnek a tömegkarambol felelősei – ha egyáltalán lesznek

Herceghalom, 2023. március 11. Összeroncsolódott gépjármûvek az M1-es autópályánál Herceghalomnál, ahol öt kamion és 37 autó ütközött össze, mindkét irányban lezárták az autópályát 2023. március 11-én. A balesetben érintett öt kamion és 37 személygépkocsi közül 19 jármû kiégett, és összesen 26 ember sérült meg. Közülük hatan életveszélyesen, heten pedig súlyosan sérültek. MTI/Lakatos Péter
Baleset

Bense Róbert

Szerkesztő

A szakértői csapatnak hosszú időbe kerülhet kibogozni a tragikus baleset szálait.

Az elmúlt napokban több közlekedésbiztonsági szakember is kifejtette véleményét a szombati tömegkarambol kapcsán, melyek több ponton is hasonlóak: kérdéses, egyáltalán találnak-e konkrét felelősöket, és ha igen, mennyi időt vesz igénybe a vizsgálat.

Soron kívül Megszületett az újabb ítélet L.L. Junior kisfiának halálos balesete ügyében

Mint ahogy azt Borbély Zoltán közlekedési és biztosítási szakjogász az Infostartnak elmondta, kiterjedt szakértői gárda feladata lesz majd megállapítani, hogy milyen mozzanatok vezettek az M1-es autópályán a 42 járművet érintő és egy halálos áldozatot követelő balesethez.

Kettőtől nyolc évig terjedhet a büntetés

Elmondta, hogy az igazságügyi szakértők mellett akár meteorológusokat is bevonhatnak, de mellettük számos szakember segítheti a vizsgálatokat, melyek akár évekig is elhúzódhatnak.

Borbély hozzátette, hogy az ügyben az autópálya-kezelő felelőssége – miután egy cégről van szó – nem merülhet fel, kívülálló személyeké ugyanakkor igen, amennyiben nem tettek meg mindent a katasztrófa elhárítása kapcsán. Legyen ez akár foglalkozási szabályszegés, vagy gondatlanságból elkövetett „közlekedésbiztonság elleni bűncselekmény”.

A szakértő hozzátette továbbá, hogy a büntetés mértéke „a halálos tömegszerencsétlenséget eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétsége” esetében kettőtől nyolc évig terjedhet.