Dollár
431,58 Ft
Euró
423,15 Ft
Font
481,20 Ft
Bitcoin
19,319 $

Nem egységes a Fidesz a vármegyék ügyében, Lázár nem tudja támogatni

Fotó: MTI/Kovács Attila
not image

Fazekas Kiara Barbara

2022. június 22. - 11:51

Lázár János a szavazatával is kifejezi, hogy mi a véleménye a vármegyék kérdéséről. 

Kocsis Máté kedden benyújtotta az alkotmánymódosítási javaslatot, amely szerint a jövőben a megyék helyébe a vármegye lépne: „a történelmi hagyományokra, a történeti alkotmányunk vívmányaira való tekintettel a megyék elnevezése vármegyékre változik”.

Soron kívül Már nem szívárog az Északi Áramlat-2

Az indoklás szerint „a vármegye szó használatát a korábbi magyar alkotmányos és államigazgatási rendszerrel teljesen szakítani kívánó diktatórikus kommunista rendszer szüntette meg. A vármegye szó használatának visszaállítása a mai magyar jogrendbe biztosítja, hogy az ezeréves magyar államiság alkotmányos hagyományai e formában is továbbéljenek. Emellett a vármegye szó használata a nemzeti összetartozás eszméjét, közös történelmi emlékeink megőrzését és egyben a magyar demokrácia nemzeti karakterét is erősíti”.

A 444.hu azonban felidézte Lázár János szavait, aki még 2011-ben azt mondta, hogy „nem jó történeti aspektusai vannak. (…) Sokkal inkább azt gondolom, amit nekem egy hódmezővásárhelyi választó mondott, hogy annak, akinek cseléd vagy napszámos volt a nagyapja vagy dédnagyapja, annak mást jelent a vármegye, mint aki a XII. kerületből szemléli a világot”

Akkor hozzátette, hogy „egy modern, jövőorientált alkotmányban nincs szükség arra, hogy olyan kérdéseket érintsenek benne, amelyek sértik emberek érzékenységét, vagy amelyeknek a XXI. század Magyarországához semmi közük nincs”.

A lap megkereste a építési és beruházási minisztert, akinek a sajtófőnöke elmondta hogy Lázár János álláspontja nem változott, a szavazata is ehhez fog igazodni

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.