Hihetetlen, de igaz: egy 36 éves férfit egyszerre diagnosztizáltak majomhimlővel, koronavírussal és HIV-vel

Fotó: Unsplash/Annie Spratt
Európa
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Nem lennénk a férfi helyében, akinél egyszerre diagnosztizálták a koronavírus-fertőzést, a majomhimlőt, valamint a HIV-fertőzést.

Az Independent számolt be arról, hogy egy 36 éves olasz férfinál mindhárom betegséget egyszerre diagnosztizálták, miután nemrégiben Spanyolországba utazott.

Soron kívül Fiatal nőt mentettek ki a Dunából a budapesti vízi-rendőrök vasárnap éjszaka

A szakembereket is meglepte az eredmény, ugyanis ez az első ismert eset a világon, amikor egy ember egyszerre produkált pozitív tesztet majomhimlőre, koronavírusra és HIV-re.

A páciens egy 36 éves olasz férfi, aki kilenc nappal a diagnózis előtt tért haza spanyolországi nyaralásáról, ahol védekezés nélkül létesített szexuális kapcsolatot, s szinte azonnal jelentkeztek nála a betegségekre jellemző tünetek: fáradság, láz, torokfájás.

A Journal of Infection című szakfolyóiratban megjelent esettanulmányról szóló jelentés szerint a férfi koronavírus-tesztje először július 2-án lett pozitív, a következő napokban pedig egyre több, fájdalommal járó hólyag és kiütés jelent meg a férfi testén.

Először a törzsén, majd alsó végtagjain, végül pedig az arcán és még a farizmán is megjelentek a hólyagok és a kiütések, ám alig pár nap leforgása alatt, július 5-ére továbbterjedtek és dudorokká váltak. A férfi ekkor úgy határozott, hogy bemegy a palermói kórházba egy vizsgálatra.

Amikor megérkeztek az eredmények, kiderült, hogy a férfi majomhimlőre is pozitív tesztet produkált, az orvosok pedig végül elvégeztek egy HIV-tesztet is, melyről szintén kiderült, hogy pozitív.

A férfi elmondása szerint meglepetésként érte a HIV-fertőzés, mivel tavaly szeptemberben járt legutóbb vizsgálaton, ám akkor negatív eredményt produkált a betegségre. Orvosok megjegyezték, ez az eset rávilágít arra, hogy a majomhimlő és a koronavírus tünetei könnyedén fedhetik egymást, éppen ezért rendkívül fontos, hogy a beteg minden szokását, így szexuális szokásait is megvizsgálják a helyes diagnózis felállításához.