Felvette a kesztyűt a „bulvármeteorológiával” szemben az OMSZ

Twenty20

Bense Róbert

2022. május 20. - 09:20

Megelégelte a kattintásvadász címeket az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Óráink vannak hátra, brutális jégeső csap le az országra” – ismerős, ugye? Pontosan az ilyen „clickbait” címekből lett elege az OMSZ-nek, méghozzá teljes joggal, hiszen az ilyen cikkek további tartalmának jelentős hányadában a szolgálat által közzétett előrejelzések szerepelnek, melyekben persze nyoma sincs a közelgő katasztrófának.

Az OMSZ továbbá azt is nehezményezi, hogy ezek a címek és cikkek többnyire sem az adott előrejelzés lefedettségére, sem annak valószínűségére nem céloznak, így lényegében pont a legfontosabb információk sikkadnak el.

Arról nem is beszélve, hogy az ilyen és ehhez hasonló „hírek” jelentős veszteségeket okoznak a turizmusban, hiszen sokan csak a címig jutnak el, abból pedig joggal következtethetnek arra, hogy bizony nem érdemes útnak indulni. Természetesen az is általános jelenség, hogy ezek után az OMSZ-en csattan az ostor, amiért „nem jött be az előrejelzés”.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat már több esetben is fellépett a „rémhírterjesztés” ellen, azonban ahogy szakmai magasságokba emelkedik egy hasonló diskurzus, valamilyen csoda folytán már egyből nem lesz olyan érdekes, hogy megérje cikket faragni belőle.

Az OMSZ most arra kéri a „minőségi magyar médiumokat”, hogy utasítsák el a bulváridőjárás ezen formátumait, használják a hivatalos előrejelzéseket, méghozzá olyan formában, ahogy azt a szolgálat is publikálja. Valamint igyekezzenek a tartalomban közzétenni a várható időjárási események előfordulási esélyeit és a területi eloszlását, kerülve a bulvárcímeket.

A kezdeményezéshez csatlakozott a Balatoni Kör is, mely megalapítja a „Döglött Béka Díjat”, amit ezentúl heti rendszerességgel ítélnek oda annak a sajtóterméknek, amely az adott hétvégére a leghatásvadászabb címet adja, a „legnagyobb kárt okozva olvasóinak és a balatoni vendéglátásnak egyaránt.”

Az Országos Meteorológiai Szolgálat teljes közleménye ide kattintva olvasható.