Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
358,97 Ft
Euró
388,58 Ft
Font
454,94 Ft
Bitcoin
51,612 $

Március 22-én Törökországgal játszik Marco Rossi csapata, Dárdai Márton is pályára léphet

Az Európa-bajnokság előtt is lesznek mérkőzések, az elsőre március 22-én kerül sor a Puskás Arénában.

Fotó: Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya a labdarúgó Európa-bajnoki selejtezők tizedik, utolsó fordulójában, a G csoportban játszott Magyarország - Montenegró mérkőzés előtt a budapesti Puskás Arénában 2023. november 19-én. MTI//Kovács Tamás
Sport

Takács Petra

Szerkesztő

A férfi A-válogatott a nyári Európa-bajnokság előtt négy barátságos mérkőzéssel készül fel a kontinenstornára. A négy találkozóból a három ellenfél és az ellenük játszandó mérkőzések helyszínei és időpontjai már biztosak – olvasható az MLSZ által kiadott hivatalos közleményben.

Idei első felkészülési mérkőzését március 22-én játssza Marco Rossi együttese a szintén Eb-résztvevő Törökország ellen a Puskás Arénában. A szintén olasz Vicenzo Montella által irányított török együttes jelenleg ugyan tíz hellyel mögöttünk, a 37. helyen áll a világranglistán, ez azonban jócskán csalóka lehet az erőviszonyok tekintetében. Törökország tavaly novemberben idegenben 3-2-re legyőzte az Eb-házigazda Németországot, első nagyobb skalpját pedig még októberben gyűjtötte be, amikor szintén idegenben Horvátország ellen is nyert 1-0-ra. Montella együttese tehát kifejezetten veszélyes ellenfél idegenben, ami tekintve, hogy a mérkőzés helyszíne a Puskás Aréna lesz, intő jel is lehet.

Március 26-án Koszovó ellen lép pályára a válogatott szintén hazai pályán. A koszovói válogatott ugyan nem jutott ki az Európa-bajnokságra, azonban egy selejtezőcsoportban szerepelt Eb-csoportellenfelünkkel, Svájccal, amely sem hazai pályán (2-2), sem idegenben (1-1) nem tudta legyőzni. Az Európa-bajnokságot megelőző utolsó előtti felkészülési ellenfelünk Írország lesz, mellyel Dublinban, az Európa Liga döntőjének is otthont adó ötvenezres befogadó képességű Aviva Stadionban mérkőzik meg a magyar válogatott június 4-én. Az írek sem Eb-résztvevők és jelenleg a világranglista 60. helyén állnak, azonban Eb-csoportellenfelünkhöz, Skóciához nagyon hasonló stílusú futballt játszanak, így ez a mérkőzés kitűnően fogja szolgálni a felkészülést harmadik csoportmeccsünkre.

Dárdai Márton is pályára léphet

„Az ellenfelek kiválasztásánál azt is figyelembe kellett vennünk, hogy egyáltalán mely csapatok elérhetőek egy-egy felkészülési mérkőzésre és közülük ki az, aki akar is játszani velünk – fogalmazott Marco Rossi szövetségi kapitány az mlsz.hu-nak. A most említett három ellenfél közül egyértelműen Törökország a legerősebb: egységes és jó csapata van topbajnokságokban játszó játékosokkal. Játékerejüket tekintve nagyjából ugyanolyan erősek, mint Eb-csoportellenfeleink közül Svájc vagy Skócia.”

„Koszovó és Írország ugyan némileg gyengébbnek mondható, de velük kapcsolatban részünkről nem a taktikai szempontokon, a játékrendszeren volt a hangsúly, hanem azon, hogy fizikális focit játszanak, amivel a már említett két Eb-ellenfelünk esetében a kontinenstornán is találkozni fogunk, így ez a két mérkőzés is ideálisan járul majd hozzá a felkészülésünkhöz.”

A szövetségi kapitány korábban már elmondta, hogy ha minden a tervek szerint alakul, akkor Dárdai Márton márciusban a keret tagja lesz, nagy változásokat azonban nem tervez a meghívandó labdarúgók tekintetében. „Ahogy mindig, most is el fogjuk majd dönteni, hogy mit szeretnénk kipróbálni ezeken a mérkőzéseken, illetve egyáltalán van-e értelme bármi újat tesztelnünk vagy az a legjobb megoldás, ha az eddigi dolgainkat javítjuk tovább.  Az azonban biztos, hogy most is csak olyan játékosokat fogunk meghívni, akik teljességgel passzolnak a csapatba és segítségére lehetnek a válogatottnak. Nagy változásokra azonban ne számítson senki, hiszen tavaly és tavaly előtt is azért értünk el jó eredményeket, mert csak minimális változások voltak a keretben. Ha minden alkalommal 5-6 változás lenne, akkor a pályán nem tudnánk egységes csapat lenni.”

A mérkőzések kezdési időpontjairól, illetve az Eb előtti utolsó felkészülési mérkőzésről még zajlanak a tárgyalások, melyek várhatóan rövidesen lezárulnak. Amint ez megtörténik tájékoztatni fogjuk róluk a közvéleményt.