Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
368,18 Ft
Euró
394,96 Ft
Font
466,87 Ft
Bitcoin
60,211 $

Két bronzkori csecsemő sírhelyét találták meg Örményországban

A szakértők szerint a bronzkori gyermeksírhelyek meglehetősen ritka régészeti felfedezésnek számítanak Örményországban.

...svg content...Fotó: A. Hakhverdyan
Ázsia
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő
TÉMÁK

Két bronzkori csecsemő sírhelyére bukkantak Örményországban – derül ki egy új tanulmányból. A gyermekek végső nyughelyét hatalmas, bazaltból készült monolit jelölte. Ezeket a köveket vishapakarnak hívják, de gyakran sárkánykövekként is szokás emlegetni őket, hiszen Vishapot, az örmény mitológia vízi sárkányát ábrázoló rajzokat szoktak rájuk vésni.

A most feltárt monoliton egy feláldozott, párosujjú patás emlős látható, amelynek szájából vér vagy víz folyik. Az ásatások során a sárkánykő alatt két lány csecsemő végső nyughelyét találták meg, akik a DNS-vizsgálatok szerint egymással közeli rokoni kapcsolatban álltak – írja a 24.hu a Heritage Daily-re hivatkozva. Soron kívül Nyomozást indított a rendőrség a Vígszínházban történt baleset ügyében

A hantban emellett tárgyi leletek is feküdtek, köztük festett kerámiák, egy bronz hajtű, egy karneolgyöngy, valamint egy felnőtt csontjai. A szakértők szerint a bronzkori gyermeksírhelyek meglehetősen ritka régészeti felfedezésnek számítanak Örményországban, az pedig teljesen példátlan, hogy egy ilyen sírt vishapakarral jelöljenek – emelik ki.

A cikkben azt is hozzáteszik: a Kaukázus déli részén ugyan bevett szokás volt a hantokat hasonló monolitokkal jelölni, de az Örményországban feltárt 454 bronzkori sír közül csak ehhez az egyhez helyeztek sárkánykövet.

Korábban arról is beszámoltunk, hogy viking kori ezüstrudat talált egy amatőr fémdetektoros a brit Man-sziget déli részén. A leletet a közelmúltban nyilvánították kinccsé, egy régész pedig kiemelte: a tárgy segíthet jobban megérteni a sziget viking kori történetét. Hozzátette, a környéken korábban nem került elő hasonló lelet.

Hatalmas aszteroida közelíti meg a Földet szombaton

A 2024 MK csillagászati szempontból rendkívül közel, de biztonságos távolságban fog elhaladni.