Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
368,33 Ft
Euró
395,52 Ft
Font
468,04 Ft
Bitcoin
67,152 $

Viking kori ezüstrudat talált egy amatőr fémdetektoros

Egy régész szerint a tárgy segíthet jobban megérteni a sziget viking kori történetét.

...svg content...Fotó: Unsplash / Illusztráció
Külföld

Koós Alexandra

Szerkesztő
TÉMÁK

Viking kori ezüstrudat talált egy amatőr fémdetektoros a brit Man-sziget déli részén. Mint kiderült, a mintegy ezeréves lelet 6,7 centiméter hosszú és 0,75 centiméter széles, összetételét pedig a Liverpooli Egyetemen vizsgálták meg: az eredmények alapján 88 százalékban ezüstből áll. A tárgyat egyébként még 2022 júliusában találta meg John Smart nyugalmazott mérnök.

A 24.hu a BBC-re hivatkozva azt írja, a férfi jelentette a felfedezést a Manx National Heritage (MNH) számára, a leletet a közelmúltban nyilvánították kinccsé. Allison Fox régész szerint a tárgy segíthet jobban megérteni a sziget viking kori történetét, egyúttal hozzátette: a környéken korábban nem került elő hasonló lelet. Soron kívül Vitézy azonnal reagált Karácsony bejelentésére – szerinte Karácsony akár le is mondhatna

A tárgyat a 900-1045 közötti periódusra datálták – derül ki a cikkből. De Fox azt is kiemelte, hogy a viking korban az ezüst volt a legelterjedtebb fizetőeszköz, a maga korában pedig a rudacska értéke nagyjából 90 ezer forintnak felelhetett meg. Noha a vikingek érméket is használtak, a hasonló ezüstrudakat mindenhol elfogadták.

Azt nem tudni, hogy a tárgyat elrejtették vagy elveszették-e. A brit jogszabályok értelmében a kincsnek nyilvánított tárgyak a koronához tartoznak – jegyzik meg. Emellett arról is beszámoltunk, hogy értékes leletekre bukkantak angol régészek az Egyesült Királyságban: ezen tárgyak rendkívüli ritkaságnak számítanak, emellett pedig betekintést nyújtanak Ipswich középkori múltjába.

A suffolki Ipswichben az elmúlt húsz évben közel 40 ásatást végeztek a 9. század rejtelmei után kutatva, ám olyan értékes leleteket, mint legutóbb, korábban sosem találtak. Míg ebben a cikkben arra tértünk ki, hogy borospince felújítása során 30-40 ezer éves mamutcsontokra bukkantak: egy osztrák borász épp a borospincéjét bővítette, amikor mamutcsontok kerültek elő a padló alól.

Ursula von der Leyen maradhat az Európai Bizottság elnöke

Az Európai Tanács tagjai informális munkavacsorán vitatják meg, kiket jelöljenek az Európai Unió vezető pozícióiba.