Felemésztett egy templomot a láva La Palma szigetén – videó

Fotó: La Palma, 2021. szeptember 26. Izzó lávát és hamufelhõt lövell ki a Cumbre Vieja tûzhányó a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetek La Palma szigetén 2021. szeptember 26-án reggel. A sziget déli részén lévõ vulkán ötven év szunnyadás után egy héttel korábban tört ki újra. A lávafolyam 420 házat döntött romba, és 190 hektárnyi területet terített be. Több mint hatezer embert kellett evakuálni. MTI/AP/Daniel Roca
not image

Kornis Vivien

2021. szeptember 28. - 05:47

Az izzó láva még mindig pusztít La Palma szigetén, szombaton pedig újabb hasadék nyílt meg.

Elnyelt egy templomot a Cumbre Vieja tűzhányó kitörése nyomán pusztító láva a Kanári-szigetekhez tartozó La Palmán – írja az EuroNews. A drámai felvételeken látható, ahogyan sűrű füstfelhő borítja be a templom harangtornyát, mielőtt az épület összeomlik.

Pénteken a sürgősségi szolgálatokat vissza kellett hívni a vulkánhoz közeli területekről, miután a robbanások olvadt kőzetet és hamut szórtak szét egy széles övezetben. A Kanári-szigetek Vulkanológiai Intézete szerint szombaton újabb hasadék nyílt meg La Palmán. 

A sziget délnyugati partjai felé csúszó lávafolyók mindent elpusztítottak, ami az útjukba állt, köztük mintegy 420 épületet. A Copernicus legfrissebb adatai szerint a láva körülbelül 190 hektárnyi területet borít be a szigeten, a szakértők pedig mintegy 400 millió eurós károkkal számolnak. 

A Cumbre Vieja szeptember 19-én tört ki, intenzitása pedig az elmúlt napokban megnövekedett, ezért újabb három települést kellett kiüríteni La Palmán. A hatóságok számára jelenleg a vulkánból felszálló hamufelhő okozza a legnagyobb aggodalmat, mely károsíthatja a légugatakat, a tüdőt és a szemet is. A helyi kormány felszólította a lakosokat, hogy kizárólag maszkban és védőszemüvegben tartózkodjanak a szabadban. 

La Palma repülőterét szombaton bezárták, majd vasárnap megnyitották, azóta azonban ismét törölték a járatokat, mivel a Cuembra Viejából továbbra is láva és hamufelhők áradnak a környező területekre.