Fél mázsa hallal bukott le egy orvvadász a Hortobágyon

not image

Kulcsár Péter

2021.március.2 - 17:34

Közel 50 kilogramm halat akart eltulajdonítani egy férfi a Hortobágyi-halastóból, a rendőrség azonban elkapta, az ügyészség pedig eljárást indított ellene.

Az egyik hortobágyi tavon próbált szerencsét egy férfi, akit illegális halászat után értek tetten a kifogott halakkal. A természetvédelmi őröknek tűnt fel a kerékpárját toló férfi, akit megállítottak, ellenőriztek. Az őrök értesítették a rendőröket – tudósított az ATV Híradója.

A rendőrség által készített felvételeken látszik, hogy a rendőrök lefoglalták azt a hálót, amellyel az orvhalász a halastóból kiemelte az állatokat. A Hortobágyon nagy területen nevelnek halakat, ezért gyakran célpontjai a tolvajoknak.

“Tavaly volt egy ilyen a balmazújvárosi tóegységénél. Ott megfogtuk az elkövetőket, Ők kerékpárral voltak, meglett a háló is, amivel dolgoztak és a kerékpárok is. Kihívtuk a rendőrséget és akkor elvitték őket” – közölte a telep halőre, Zavaczki László.

A térség legnagyobb halgazdaságának vezetője, Pásztor Róbert elmondta, több mint 3 ezer hektáron nevelnek halakat, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy megóvják értékeiket.

“A tolvajlások főleg azokra a csúcsidőszakokra tehetjük, amikor a halakat zsúfoltan, a karácsonyra felkészülve kisebb halastavakba tesszük, viszont a XXI. század vívmányainak köszönhetően végig kameráztuk a sarkalatos pontokat.”

A helyszínen talált eszközöket és halakat, többe között egy 17 kilogrammos harcsát is lefoglalták a rendőrök. A férfi beismerte bűnösségét, ami enyhítő körülmény lehet a bírósági meghallgatások során.