Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
364,50 Ft
Euró
394,46 Ft
Font
467,04 Ft
Bitcoin
68,801 $

Távoli fekete lyuk környékén bizonyították Einstein évszázados gravitációs elméletét

Alapjaiban forradalmasíthatja a fekete lyukak tanulmányozását a felfedezés.

...svg content...Fotó: unsplash
Világűr

Bense Róbert

Szerkesztő
TÉMÁK

Brit csillagászok röntgenmegfigyelései bizonyították, hogy egy ponton túl az anyag fénysebességgel zuhan egy fekete lyuk eseményhorizontja felé, alátámasztva ezzel Albert Einstein egyik kulcsfontosságú elméletét – számolt be róla a Live Science.

Einstein még 1915-ben, általános relativitáselméletében azt állította, hogy amint az anyag elég közel kerül egy fekete lyukhoz, a téridő szakadásának hatalmas gravitációs ereje arra kényszeríti, hogy elhagyja a körkörös pályát, és egyenesen a fekete lyuk felé haladjon. Soron kívül Magyar Péter súlyos hibát követett el az ATV-s kisétálásával?

Kutatók a NASA NuSTAR és NICER űrteleszkópjainak röntgenmegfigyeléseinek hála végre megerősítették, hogy az elmélet helytálló. Az oxfordi Fizika Tanszék kutatóiból összeállított csapat szerint ennek tanulmányozása alapvető rejtélyeket fedhet fel a fekete lyukakkal és a téridő természetével kapcsolatban.

A kutatók május 16-án tették közzé eredményeiket a Monthly Notices of the Royal Astronomical Society című folyóiratban. Mint a tanulmányban megírták, ez volt az első lehetőségük arra, hogy megvizsgálják, amint egy csillag külső peremeiről leváló plazma egy fekete lyukba zuhan, Naprendszerünktől mintegy 10.000 fényévnyire.

„Ami igazán izgalmas, az az, hogy sok fekete lyuk van a galaxisban, és most egy új, hatékony technikával rendelkezünk, amellyel a gravitációs mezőket tanulmányozhatjuk” – fogalmazott Andrew Mummery, az Oxfordi Egyetem fizikusa, a kutatás vezető szerzője.

Medgyessy szerint Magyar Pétertől már nem lesz elég az, amit eddig csinált Orbán Viktor ellen

Medgyessy Péter korábbi miniszterelnök szerint Magyar Péternek a Fidesz személyében egy nagyon nehéz és erős párttal kell szembenéznie a 2026-os választáson, ami egészen más kihívás, mint a baloldal.

Fotókon Szoboszlaiék nyilvános edzése az Európa-bajnokságról

Napok választják el a magyar válogatottat, hogy pályára lépjenek az Európa-bajnokságon, ami izgalmasnak ígérkezik.

Magyar Péter súlyos hibát követett el az ATV-s kisétálásával?

A Tisza Párt vezetője még mindig csak tanulja, milyen politikusnak lenni, és Medgyessy Péternek megvan a véleménye arról, amit az ATV-ben látott Magyar Pétertől.