Fauci tagadja, hogy a tudósok “szándékosan elhallgatták” a laboratóriumi szivárgás elméletét

Anthony Fauci, az amerikai Országos Egészségügyi Intézetek (NIH) fertõzõ betegségekkel foglalkozó intézetének igazgatója egy újságíró kérdésére válaszol a washingtoni Fehér Ház James Brady sajtószobájában 2020. április 13-án. Az amerikai egészségügyi hatóságok a Johnson and Johnson cég koronavírus elleni, egydózisú vakcinája alkalmazásának felfüggesztését javasolták, miután hat embernél néhány nappal az oltás után ritka, vérrögképzõdéses rendellenességek léptek fel. Az Egyesült Államokban több mint 6,8 millió adag Johnson and Johnson-védõoltást adtak be eddig. MTI/EPA/Pool/Leigh Vogel
not image

Borbély Fanni

2021. június 18. - 06:30

Néhány tudós elismerte, hogy a laboratóriumi szivárgás elméletével kapcsolatos kezdeti szkepticizmusuknak politikai okai voltak.

Dr. Anthony Fauci szerdán a CBS This Morning című műsorában azt állította, hogy a tudósok nem “szándékosan” hallgatták el az információkat azzal az elmélettel kapcsolatban, hogy a koronavírus egy laboratóriumból származik.

“Ha visszamegyünk az időben, még ha hajlottunk is arra, hogy úgy érezzük, hogy ez inkább természetes eredetű, mindig úgy éreztük, hogy nyitott szemmel kell járnunk – mindannyiunknak. Nem álltunk fel és nem kezdtük el hirdetni, de azt mondtuk: ‘Maradjunk nyitott szemmel, és folytassuk a keresést’. Úgyhogy szerintem egy kicsit torzítás azt állítani, hogy szándékosan elhallgattuk ezt”

– mondta Fauci.

A laboratóriumi szivárgás elmélete az elmúlt hetekben egyre nagyobb hitelt nyert, mivel több tudományos és hírszerzési szakértő is arról nyilatkozott, hogy az elmélet valószínűsíthető. Mindez drámai változást jelent ahhoz képest, amikor a republikánusok, mint például Tom Cotton szenátor és Donald Trump elnök azt sugallták, hogy a vírus egy olyan laboratóriumból származik, amely a koronavírussal kapcsolatos kutatásokat folytatott.

Cotton és Trump széles körű elutasítással szembesült a média és a szakértők részéről, állításaikat pedig “összeesküvés-elméletnek” nevezték. Fauci egyike volt a laboratóriumi szivárgási elmélet korai szkeptikusainak. Még 2020 májusában Fauci azt mondta, hogy meg van győződve arról, hogy a vírus természetes úton keletkezett.

“Ha megnézzük a vírus denevérekben való evolúcióját és a mostani eredményeket, (a tudományos bizonyítékokat) nagyon-nagyon erősen abba az irányba mutatnak, hogy ezt nem lehetett mesterségesen vagy szándékosan manipulálni… Minden, ami az időbeli fokozatos evolúciót illeti, erősen arra utal, hogy (ez a vírus) a természetben alakult ki, majd fajokat ugrott át”

– mondta Fauci.

Maguk a tudósok is kijelentették, hogy valóban volt bennük némi félelem a laboratóriumi elmélet nyílt megvitatásával kapcsolatban. Alina Chan, az MIT és a Harvard Egyetem Broad Intézetének munkatársa nemrégiben elismerte, hogy a laboratóriumi szivárgás elméletével kapcsolatos korábbi szkepticizmusa politikai okokra vezethető vissza.

A Yahoo Newsnak adott interjújában kijelentette: “Abban az időben félelmetesebb volt, hogy Trumphoz kötik, és hogy a rasszisták eszközévé válik, ezért az emberek nem akartak nyilvánosan a laboreredet vizsgálatára szólítani”.

Néhány riporter elismerte, hogy ők sem vették komolyan a laborelméletet, mivel azt Trump és a republikánusok erőltették. A New York Times riportere, Maggie Haberman azt állította, hogy Trump “ezt azonnal politikai vonatkozásúvá tette”.

Fauci nyilatkozata azután történt, hogy nyilvánosságra hozták e-mailjeit, amelyek közül az egyikben Dr. Peter Daszak megköszönte neki, hogy nyilvánosan kijelentette, hogy a vírus természetes eredetű, nem pedig laboratóriumi szivárgásból származik – írja a Fox News.