Fauci: a beoltott emberek minimális rizikó mellett gyülekezhetnek

Bethesda, 2020. december 22. Anthony Fauci, az allergológiai és fertőző betegségekkel foglalkozó országos intézet (NIAID) igazgatója a koronavírus elleni védőoltás beadására vár a Maryland állambeli Bethesdában lévő Nemzeti Egészségügyi Intézetben 2020. december 22-én. Az Egyesült Államokban egy hete kezdődött meg az oltási kampány. MTI/EPA/Pool/Patrick Semansky
not image

Kulcsár Péter

2021. február 28. - 03:10

Az Egyesült Államok vezető infektológus szakembere elmondta, két koronavírus-vakcinán átesett személy nyugodtan találkozhat egymással anélkül, hogy kockáztatnák egymás egészségét.

A CNN csütörtök éjszakai műsorában dr. Anthony Fauci közölte, bár még korai sikerről beszélni, a vakcináció jól halad, az átoltott emberek pedig érintkezhetnek szintén beoltott hozzátartozóikkal.

“Egyenként találkozhatunk beoltott ismerőseinkkel – igaz, a rizikó még így sem nulla, a kockázat viszont ebben az esetben szinte elhanyagolható.”

Az amerikai Járványügyi és Járványmegelőzési Központ (CDC) egyelőre még nem adott ki semmiféle útmutatót és javaslatot azzal kapcsolatban, milyen módon gyülekezhetnek azok a személyek, akik már átestek az oltáson.

“Szakmai megítélésem alapján ha a lányom, aki már megkapta mindkét dózis vakcinát, meglátogat engem, akkor a házamban maradhat, én pedig adhatok neki egy hatalmas ölelést azután, hogy egy évig ezt nem tehettem meg.”

A Johns Hopkins Egyetem legfrissebb adatai szerint az Egyesült Államokban mindezidáig 68 274 117 dózis védőoltást adtak be, ezáltal több tízmillió ember vált védetté a koronavírus-fertőzéssel szemben.

Az USA-ban a pandémia kitörése óta 28 millió covid-pácienst azonosítottak, közülük 508 307-en haltak bele a fertőzés súlyos szövődményeibe.