A Facebook és a YouTube is cenzúrázza Bolsonaro oltásellenes videóját

Fotó: MTI/AP/Pool/Eduardo Munoz
not image

Fazekas Kiara Barbara

2021. október 26. - 10:56

Jail Bolsonaro brazil elnök hétfőn a közösségi médiában tett közzé egy videót, amelyben párhuzamot húz a koronavírus és az AIDS között.

A Facebook eltávolította a videót, A YouTube azonban ennél tovább ment: egy hétre felfüggesztette a politikai vezető hozzáférését. 

„Eltávolítottunk egy videót Jair Bolsonaro csatornájáról, mert megsértette a Covid-19-re vonatkozó orvosi dezinformációs irányelveinket, azt állítva, hogy a vakcinák nem csökkentik a betegség elkapásának kockázatát, és hogy más fertőző betegségeket okoznak“

– áll a YouTube közleményében. 

Bolsonaro legutóbbi összetűzése a közösségi médiahálózatokkal, köztük a Facebookkal, amelyre nagymértékben támaszkodik bázisának összegyűjtésében, azután következett be, hogy múlt csütörtökön a Facebookon tartott heti élő beszédében a brit kormány állítólagos – azóta cáfolt – „hivatalos jelentését“ idézte.

Azt állította, hogy a jelentések „arra utalnak, hogy a Covid-19 ellen teljes mértékben beoltott embereknél a vártnál sokkal gyorsabban alakul ki a szerzett immunhiányos szindróma“.

„Ajánlom, hogy olvassák el a cikket. Nem fogom itt felolvasni, mert letiltana a Facebook“

– tette hozzá, anélkül, hogy megmondta volna, honnan származik az információ.

A Facebook, amely vasárnap késő este vagy hétfő kora reggel levette a kommenteket, már korábban is távolított el bejegyzéseket Bolsonarótól. Korábban úgy találta, hogy félretájékoztatást terjesztett vagy a közösségi távolságtartási irányelvek megsértésére buzdított. De ez az első alkalom, hogy eltávolította az egyik heti élő beszédét, amely kommunikációjának egyik sarokköve – írja a France 24

Bolsonaro már egyszer megsértette a YouTube-előírásokat, és a cég közölte, hogy az elnök hét napig nem tehet fel új videókat, illetve nem tarthat élő közvetítéseket.  A csatornán, ahol 3,5 millió feliratkozója van, a többi videója továbbra is elérhető marad.

A brit kormány tagadta a Bolsonaro által idézett „jelentéseket“.

A Brazil Fertőző Betegségekkel Foglalkozó Szakemberek Társasága közölte, hogy nincs bizonyíték a Covid-19 vakcinák és az AIDS közötti kapcsolatra.