Sokak által várt funkcióval bővül a Facebook és az Instagram tárháza

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021. május 28. - 08:26

Hosszú tesztelési fázis után végre elérhetővé tették a közösségi média legnépszerűbb platformján a lájkok elrejtésének lehetőségét.

A Facebook már hosszú évek óta dolgozik azon, hogy valahogyan orvosolják a lájkok okozta problémát, ami sokaknál mentális betegségeket idézett elő, hiszen bizonyított tény, hogy a virtuális gombok kihatnak az emberek hangulatára is.

Szakemberek szerint a kevés pozitív visszajelzés sokak számára negatív pszichológiai nyomást jelentett, így az új funkció segítségével elhárítható ez a lelki teher.

Próbaképpen már levette a lájkok számát az Instagram, azonban csak azoknál a felhasználóknál, akik szintén a lájkmentes verziót kapták meg tesztelésre. A Facebook április közepén globálisan egy másik megoldást is elkezdett ellenőrizni: a júzerek saját maguk dönthetnek arról, hogyan szeretnék látni a bejegyzéseket és a különböző posztokat.

Most a Facebook bejelentette, mindkét alkalmazásnál beállíthatjuk, hogy hol szeretnénk kikapcsolni a lájkok számának láthatóságát – a saját bejegyzéseinknél, vagy mindenki más esetében. Az újdonság iOS operációs rendszeren már elérhető, androidos mobiltelefonoknál azonban még várnunk kell az újításra.

Az Instagram szóvivője szerint a tesztek során azt tapasztalták, hogy míg egyes felhasználókra pozitív hatással volt a lájkok kikapcsolása, másokat zavart, hogy eltűnt a számláló, ezért döntöttek úgy, hogy a felhasználókra bízzák a választást.