Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

AKTUÁLIS

AKTUÁLIS

Ezzel az étellel óvhatjuk legjobban a szemünket

Ezzel az étellel óvhatjuk legjobban a szemünket

Ezzel az étellel óvhatjuk legjobban a szemünket
Shutterstock/Illusztráció

Gyerekkorunkban gyakran hallhattuk, hogy a répa javítja a látást, sőt, segít abban is, hogy sötétben jobban lássunk. Bár a sárgarépa valóban gazdag béta-karotinban, ami A-vitaminná alakulva fontos szerepet játszik a szem egészségében, egy új kutatás szerint létezik egy még hatékonyabb élelmiszer a látás megőrzésére.

A Daily Mail beszámolója szerint, a Public Health Nutritionist szakértője, Dr. Emma Derbyshire a MacuShield kutatására hivatkozva elmondta: „Mindenki profitálhat abból, ha étrendjét gazdagítja a szem egészségét támogató ételekkel, különösen azok, akiknek a családjában előfordult már szembetegség, vagy akik sok napfénynek vannak kitéve, hiszen az UV-sugarak károsíthatják a szemet. Arra is figyelni kell, ha valaki sok időt tölt képernyő előtt munkából vagy szabadidős tevékenységből adódóan, mert a képernyők miatt a szem kiszáradhat, elfáradhat és kimerülhet.”

A cikk a videó után folytatódik

A szakértő szerint a répa helyett érdemes hetente két adag halat fogyasztani, amelyek közül legalább az egyik olajos hal legyen. „Az olajos halak tele vannak omega-3 zsírsavakkal, amelyek segítenek megerősíteni a szem egészségét, beleértve a dokozahexaénsavat, vagyis a DHA-t, amely rendkívül fontos a normál látáshoz” – magyarázta Dr. Derbyshire.

„A retina sejtmembránjai különösen magas DHA-szintet tartalmaznak, ez létfontosságú a kenéshez és ahhoz, hogy a szem nedves maradjon. Ha alacsony a DHA-szint, annak jele lehet a száraz szem, vagy akár a száraz bőr is.”

Az olajos halak közé tartozik a makréla, a szardínia, a hering, a lazac és a pisztráng. Dr. Derbyshire ugyanakkor figyelmeztetett: „A tonhal frissen számít olajos halnak, de ha pácolt vagy konzerv formában fogyasztjuk, akkor már nem őrzi meg ugyanazt az olajtartalmat, így nem tekinthető olajos halnak.”

A kutatás arra is rámutatott, hogy az Egyesült Királyságban például az emberek 74 százaléka nem fogyaszt a szem számára megfelelő étrendet, miközben a britek fele még mindig úgy gondolja, hogy a répa a legjobb választás a látás javítására. A szakértők szerint azonban a rendszeres halfogyasztás – különösen az olajos halaké – kulcsfontosságú lehet a szem egészségének hosszú távú megőrzésében.