Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
369,02 Ft
Euró
393,85 Ft
Font
457,29 Ft
Bitcoin
66,124 $

Ezeréves maja kenura bukkantak egy hatalmas víznyelő mélyén

Egy, az ősi maják által középkorban használt, fából készült kenura leltek Dél-Mexikóban, Chichén Itzá romvárosának közelében.

Twitter/TeahCartel
Tudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A közel 1,6 méter hosszú és 80 centiméter széles tutajt minden bizonnyal a szűk folyókon való közlekedésre használhatták a Chichén Itzában élő ősi maja lakosok. A Mexikói Antikvitások Intézetének régészei által felfedezett vízi jármű az első teljes egészében megőrzött, 1 000 évesnél idősebb kenu, ami annak ellenére ép maradt, hogy fából készült.

A párizsi Sorbonne Egyetem kutatói azonnal fel is ajánlották a segítségüket a nem mindennapi relikvia elemzése és megőrzése kapcsán, az intézmény professzorai már meg is kezdték a kenu háromdimenziós modelljének rekonstruálását, melynek köszönhetően kiderülhet, pontosan hogyan mozgott a vízen a szerkezet. Soron kívül Négy családi házat ürítettek ki egy világháborús robbanóeszköz miatt Gödöllőn

Az édesvízi közlekedés a 9. és a 10. század derekán vált elterjedté a mai Mexikó, Guatemala, Belize és Honduras környékén, az ott élő civilizációk ugyanis éppen ebben az időszakban érték el fejlettségi szintjük azon szakaszát, hogy értettek a matematikához, az olvasáshoz, így mérnöki zsenialitásuk is megmutatkozhatott.

A kenut egyébként egy turisztikai vasútvonal ásatásai során találták meg a mexikói Cancún városa mellett, a legendás Chichén Itzá tövében – olvasható a Jutarnji hírportál beszámolójában.

Andres Manuel Lopez Obrador elnök korábban annak érdekében indította el az építkezéseket, hogy megfelelő összeköttetést biztosítson a történelmi jelentőségű helyszíneket meglátogatni kívánó turistáknak, arra azonban még ő sem gondolt, hogy időközben további fantasztikus ereklyékre bukkanhatnak.