Clouds
21 Budapest
Dollár
358,97 Ft
Euró
390,02 Ft
Font
444,72 Ft
Bitcoin
23,092 $

Mióta itt jártál:

Évtizedekbe telhet, mire felszámolják a szíriai táborokat

MTI/EPA/YAHYA NEMAH
Közel-Kelet

Bense Róbert

Szerkesztő

Franciaország most újabb lépéseket tett, de ez még nem lesz elég.

Mint korábban beszámoltunk róla, Franciaország 47 személyt menekített ki a szíriai táborokból, a francia külügy közleménye szerint azóta mindenkit orvosi megfigyelés alá helyzeték. A keddi a harmadik nagyszabású hazatelepítés volt Franciaország részéről – írja az Al Jazeera.

Soron kívül Érdemes lesz felnézni a Netflixre februárban: íme a havi premierek listája

Még októberben 40 gyermeket és 15 nőt menekítettek ki Szíriából, ezt megelőzően azonban az ENSZ éles kritikával illette Franciaországot, amiért nem sietett a polgárháború által sújtott országban rekedt állampolgárai védelmére.

Nem haladnak a kitelepítésekkel, ezrek szenvednek a táborokban

Az ISIS 2019-es összeomlása óta több száz nőt és gyermeket tartanak fogva a térségben, különböző táborokban. Sokan közülük külföldi állampolgársággal rendelkeznek. Arról azonban nem tettek közzé információkat, hogy a most kimentett személyek pontosan melyik táborban voltak.

Az elmúlt évtizedben több ezer külföldi állampolgár utazott Szíriába, hogy fegyveres csoportokhoz csatlakozzanak. Sokan közülük családtagjaikat is magukkal vitték, hogy az ISIS önhatalmúlag kikiáltott államában éljenek, ezt követően azonban az ISIS elveszítette megszerzett területeit Irakban és Szíriában egyaránt.

A Save the Children szervezet tavaly decemberi jelentése szerint 2019 óta csaknem 1464 gyermeket és nőt mentettek ki a táborokból. Bár elismerték az erőfeszítéseket, felhívták rá a figyelmet, hogy a táborokban maradt embereket továbbra is komoly traumák érik.

Az egyik legnagyobb és legzsúfoltabb táborban, az al-Holban hetente számolnak be halálesetekről, a szervezet szerint pedig ebben az ütemben akár évtizedekig is eltarthat, mire felszámolják a táborokat.