Clouds
21 Budapest
Dollár
358,27 Ft
Euró
389,35 Ft
Font
443,92 Ft
Bitcoin
23,294 $

15 nőt és 32 gyermeket telepített haza a szíriai dzsihadisták táborából Franciaország

Fotó: Az Iszlám Állam terrorszervezet egyik harcosának felesége poggyászok mellett, amint a szervezet fegyvereseinek családtagjai hazatérésükre készülnek az al-Haszaka szíriai kormányzóságban lévő al-Hol menekülttáborból 2022. augusztus 14-én. Az észak-szíriai autonóm közigazgatás engedélyezte 450 családtag hazatérését Deir ez-Zór kormányzóságba az ottani hatóságokkal egyeztetve. Az al-Hol táborban mintegy 70 ezer ember él, főként az iszlamista harcosok feleségei és gyermekei. MTI/EPA/Ahmed Mardnli
Közel-Kelet
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A kiskorúakat a gyermekvédelemmel megbízott szolgálatokra, míg a felnőtteket az igazságügyi hatóságok gondjaira bízták.

A francia külügyminisztérium keddi jelentése szerint 15 nőt és 32 gyermeket telepítettek haza, akiket a kurdok által ellenőrzött, Északkelet-Szíriában található Roj táborban tartottak fogva, amely mintegy 15 kilométerre fekszik az iraki és török határtól.

Soron kívül Érdemes lesz felnézni a Netflixre februárban: íme a havi premierek listája

A kiskorúakat a gyermekvédelemmel megbízott szolgálatokra, míg a felnőtteket az igazságügyi hatóságok gondjaira bízták, a francia hatóságok pedig hálájukat fejezték ki az illetékes szervek együttműködéséért – írta a France24 az AFP beszámolója alapján.

A kedden bejelentett intézkedés Franciaország harmadik nagyszabású hazatelepítése azóta, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága korábban elítélte az országot, amiért elutasította két, Szíriában fogvatartott nő, valamint az ott született gyermekeik visszatelepedési kérelmeit.

Legutóbb tavaly októberben rendelték el 15 nő és 40 gyermek hazatelepítését, azt megelőzően pedig júliusban, amikor 16 édesanya és 35 kiskorú juthatott haza, ám egyes jogvédő csoportok szerint néhányan még mindig arra várnak, hogy egy nap kiszabadulhassanak a táborokból.