Dollár
391,51 Ft
Euró
406,36 Ft
Font
470,74 Ft
Bitcoin
16,503 $

Európai Gyógyszerügynökség: új mellékhatást azonosítottak az mRNS vakcináknál

Fotó: Beoltanak egy nőt az eredeti vírustörzsre, továbbá az omikron BA1 variánsa ellen kifejlesztett új Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyaggal - negyedik, megerősítő oltásként - a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban kialakított oltóponton 2022. október 28-án. MTI/Vajda János
not image

Koós Alexandra

2022. október 30. - 12:25

A rendelkezésre álló adatok áttekintése után arra jutottak, hogy az átlagosnál erősebb menstruációs vérzés összefüggésben állhat ezekkel az oltásokkal.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) gyógyszerek alkalmazásáért felelős kockázatértékelési bizottsága, a PRAC azt javasolta, hogy a Pfizer–BioNTech és a Moderna oltásainak esetében vegyék fel a mellékhatások közé az átlagosnál erősebb menstruációs vérzést.

Menstruációs zavar (szokásosnál nagyobb mennyiségű vagy hosszabban fennálló vérzés) előfordult már az első és második dózis, valamint az emlékeztető oltás esetében is, s az adatok áttekintése után arra a következtetésre jutottak, hogy mindez összefüggésben áll az említett vakcinákkal.

Az EMA közleménye szerint a menstruációs zavarok egészen gyakoriak, amelynek hátterében több dolog is állhat, a rendelkezésre álló információk alapján pedig jó néhány olyan eset is volt, ahol a mellékhatás nem volt súlyos, és csak átmenetinek bizonyult – írta a Telex.

A bizottság szerint nincs arra utaló bizonyíték, hogy a menstruációs zavarok bármilyen hatással vannak a reprodukcióra és a termékenységre, a sürgősségi munkacsoport által végzett áttekintés pedig kimutatta, hogy az mRNS technológián alapuló oltások nem okoznak szövődményeket a várandós anyáknál és csecsemőiknél.

Ugyanakkor javasolták, hogy aki menopauza után tapasztalt vérzést, vagy aggódik a menstruáció megváltozása miatt, konzultáljon orvosával, az összegyűjtött adatok pedig megerősítették, hogy a vakcinák előnyei jelentősen meghaladják a kockázatokat.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.