Elemzés: 53 százalékkal nőtt a gyümölcsökben és zöldségekben található veszélyes növényvédő szerek mennyisége Európa-szerte
Drámaian emelkedett az európai piacokra érkező gyümölcsökben és zöldségekben található, az emberi szervezetre veszélyes növényvédő szerek mennyisége.
Egy friss elemzés rámutatott egy kifejezetten aggasztó tendenciára: az Európába kerülő gyümölcsökben és zöldségekben 53 százalékkal növekedett az emberi szervezetre veszélyesnek minősülő növényvédő szerek, más néven peszticidek mértéke.
A kutatás során megállapították, hogy az elmúlt 10 évben drámai mértékben növekedett a káros növényvédő szerek jelenléte azon élelmiszerekben, melyek az európai térség piacaira kerülnek. A Pesticide Action Network Europe (PAN) által végzett átfogó elemzés tökéletesen ellentmond azon állításoknak, melyek szerint a mérgező növényvédő szerek használata jelentés csökkenést mutat – írja az Independent.
Ezzel együtt pedig egy leleplezés is ez az elemzés, hiszen kiderült, hogy az EU-s tagállamok kudarcot vallottak az uniós rendelet végrehajtásában, nem mellékesen pedig a fogyasztók védelmében. A kutatás során összesen 100 ezer európai gyümölcsmintát elemeztek kilenc év leforgása alatt, ezen időintervallumban pedig 53 százalékkal növekedett a gyümölcsökben felfedezett peszticidek mennyisége.
Az almák egyharmadában például a lehető legmérgezőbb növényvédő szerek maradványait fedezték fel, melyek közvetlenül összefüggésbe hozhatók a rákos megbetegedésekkel, a szívbetegségekkel, valamint a születési rendellenességekkel. A legszomorúbb pedig az, hogy mindez annak ellenére történt, hogy 2011-ben az EU egy olyan szabályozást vezetett be a tagállamok részére, mely szerint kötelességük fokozatosan kivezetni összesen 55, az emberi szervezetre különösen káros hatással bíró növényvédő szert.