Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
368,71 Ft
Euró
396,21 Ft
Font
468,86 Ft
Bitcoin
65,314 $

EU-döntés: népszerű ropogtatnivaló tűnik el a boltok polcairól

Búcsút inthetünk a füstölt szalonnás ízesítésű élelmiszereknek, köztük a chipseknek is, miután az EU élelmiszerbiztonsági hatósága veszélyesnek ítélte és betiltotta a forgalmazásukat.

...svg content...Fotó: Unsplash
Külföld

Koós Alexandra

Szerkesztő
TÉMÁK

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) alapos kutatást végzett az ízesítő aromák egészségre gyakorolt hatásairól, amely által arra jutottak, hogy a népszerű mesterséges füstaromák használata egészségügyi kockázatokkal járhat. Emiatt az Európai Unió úgy döntött, betiltja a füstölt szalonnás ízesítésű ételeket.

A divany.hu a Telegraph információira hivatkozva azt írja, a kutatások szerint a füstaromák növelik a rák kialakulásának kockázatát, ezért minden olyan termék árusítását megszüntetik, amely ilyeneket tartalmaz. Az EFSA szerint 8 fajta füstaromával kapcsolatban is komoly egészségügyi aggályok merültek fel, ami a füstölt szalonnás ízű chipseket is érinti. Soron kívül Gyorsabbá és egyszerűbbé válik a C-kategóriás jogosítványok megszerzése

Kiemelik: a vizsgálatok a füstös ízeket létrehozó vegyi anyagok sejtkárosító hatását mutatták ki. A sejten belüli genetikai információ megváltozása növelheti a rák és más örökletes betegségek kialakulásának kockázatát – hívták fel a figyelmet, hozzáfűzve: az ilyen típusú toxikusság esetében nem lehet biztonságos szintet meghatározni.

A cikk szerint a tilalomról áprilisban született megállapodás, így onnantól számított két éven belül kell kisöpörni ezeket a termékeket az uniós tagállamok üzleteiből. Korábban egyébként azt is megírtuk, hogy még egy hónapig lehet karakteres ízű hevítéses dohánytermékeket gyártani, de egy darabig még lehet kapni azokat.

A témát ismerő forrás szerint maradnak azért így is ízesített, dohányt nem tartalmazó termékváltozatok, ezekre ugyanis nem vonatkozik az uniós előírás, de szerinte a pattintós termékek biztosan eltűnnek majd. Míg ebben a cikkben arról számoltunk be, hogy egyetlen szem chips miatt halt meg egy tinédzser: a termék már nem található meg az amerikai boltok polcain.

Rossi szerint Gündogan egyértelműen szabálytalan volt, dühös a játékvezetőre

Minden Marco Rossi arcára volt írva, aki szerint a nap leggyengébb teljesítményét a játékvezető nyújtotta.

Gulácsi szerint minimum kétséges volt Németország első gólja

Gulácsi Péter egészen közelről nézhette végig Gündogan lökését, ami végül sokba került, mert a játékvezető nem ítélt szabálytalanságot.