Dollár
420,05 Ft
Euró
419,39 Ft
Font
481,86 Ft
Bitcoin
20,247 $

Az EU arra sürgeti Szerbiát és Koszovót, hogy vessenek véget az ellenségeskedésnek

Fotó: Emmanuel Macron francia elnök videokonferencia keretében tartott megbeszélésen vesz részt Avdullah Hoti koszovói miniszterelnökkel, Aleksandar Vucic szerb elnökkel és Angela Merkel német kancellárral a párizsi Elysée-palotában 2020. július 10-én. A szerb és a koszovói államfő 2020. július 12-én találkozik Brüsszelben hosszú idő után, ahol az Európai Unió által közvetített tárgyalást folytatnak a két ország kapcsolatának normalizálásáról. MTI/AP POOL/Christofe Ena
not image

Koós Alexandra

2022. augusztus 16. - 21:12

A nyilatkozat alapján a két ország vezetőitől elvárják, hogy megvitassák azon lehetőségeket, amelyek a kapcsolatok normalizálását célozzák.

Az Európai Unió vasárnap arra szólította fel Szerbiát és Koszovót, hogy kerüljék el az “uszító jellegű retorikát”, valamint vessenek véget a kölcsönös ellenségeskedésnek, hiszen a nyugat-balkáni háborúról szóló kijelentések jelentős aggodalomra adnak okot. 

Soron kívül Brit külügyminiszter: addig fogjuk támogatni Ukrajnát, amíg meg nem nyeri a háborút

Josep Borrell, az EU külügyi vezetőjének irodája által kiadott közleményben az áll, hogy a két ország politikusait felelősségre fogják vonni minden olyan tevékenységért, amely a Nyugat-Balkánon fokozódó feszültséget és potenciális erőszakot generál – számolt be az Anadolu Agency

“Mindkét félnek azonnal véget kell vetnie a kölcsönös ellenségeskedéseknek, valamint az uszító jellegű retorikának, mint ahogyan az ehhez kapcsolódó veszélyes kijelentéseknek is, hogy felelősségteljesen cselekedhessenek” – áll a szövegben. 

A nyilatkozat szerint az EU azt is elvárja, hogy Koszovó és Szerbia vezetői a következő, augusztus 18-i brüsszeli magas szintű párbeszéd során vitassák meg azon lehetőségeket, amelyek az országaik közötti kapcsolatok normalizálását célozzák. 

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.