Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
371,38 Ft
Euró
397,59 Ft
Font
471,06 Ft
Bitcoin
65,922 $

„Nem lehet megakadályozni, hogy Magyarország legyen az EU soros elnöke”

Mindezt Antonio Tajani olasz miniszterelnök-helyettes mondta csütörtöki választási eseményén.

...svg content...Fotó: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke (j) országjáró kampánykörútjának kecskeméti állomásán 2024. május 16-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Európa

Szabó Kata

Szerkesztő

Antonio Tajani olasz miniszterelnök-helyettes szerint nem lehet megakadályozni Magyarországot abban, hogy ellássa az Európai Unió soros elnöki tisztségét, míg Emma Bonino, a +Europa párt vezetője az uniós értékek védelme érdekében felfüggesztené a magyar elnökséget.

Az Európai Unió döntéshozatali folyamatában felmerült kérdések élénk diskurzust váltottak ki az olasz politikai színtéren. Antonio Tajani, a jobbközép Hajrá Olaszország (FI) pártjának vezére egyértelműen kiállt amellett, hogy tiszteletben kell tartani a demokratikus szabályokat, lehetővé téve Magyarország számára az EU soros elnöki szerepének betöltését. Soron kívül Hivatalos: Ukrajnának vissza kell adni a kárpátaljai magyaroktól elvett jogokat

Tajani a kampányzáró rendezvényen hangsúlyozta: „Azoktól a véleményektől függetlenül, melyeket Orbánról lehet adni, nem lehet megakadályozni egy országnak, hogy az Európai Uniót vezesse.” Hozzátette, hogy bár ő maga nem osztja Orbán Viktor politikai nézeteit, Magyarországot megilleti a jog az uniós elnökség ellátására.

Ezzel szemben Emma Bonino, a +Europa párt élén amellett érvelt, hogy a magyar elnökséget legalább addig fel kellene függeszteni, amíg az unió nem zárja le a Magyarországgal szembeni jogállamisági eljárást. Bonino kiemelte, hogy nem Orbán Viktor legitimációját vonja kétségbe, hanem az Európai Unió tekintélyének megőrzése a cél, írja az MTI.

„Meg kell őrizni az EU tekintélyét, elkerülve, hogy egy olyan személyiség, aki nyíltan lenézi Brüsszelt és az európai értékeket, az Európai Unió egyik hivatalos arcává váljon” – fogalmazott Bonino, aki meglepődött azon, hogy Orbán Viktort nem Giorgia Meloni vagy Matteo Salvini vette védelmébe, hanem az Európai Néppárthoz tartozó Hajrá Olaszország vezetője.

Kiütéssel nyert Németország Skócia ellen az Eb első meccsén

Németország a legkisebb esélyt sem adta meg arra Skóciának az Európa-bajnokság első mérkőzésén, hogy meglepetést okozzon.