Dollár
427,96 Ft
Euró
421,62 Ft
Font
481,45 Ft
Bitcoin
19,971 $

EU-s törvények miatt kényszerülhet az Apple az USB-C csatlakozók iPhone-okon való bevezetésére

Apple
not image

Kulcsár Péter

2021. augusztus 17. - 22:07

A cupertinói techóriás arra kényszerülhet jövő évben, hogy a Lightning port helyett USB-C csatlakozóval lássa el az új mobiltelefonokat, mivel törvénybe iktathatják a változás szükségességét.

Az Európai Unió jövő hónapban hozhat egy határozatot, melynek értelmében a tagállamokban értékesített okostelefonokon minden esetben USB-C csatlakozóval kell megoldani a töltést, ezáltal az Apple saját Lightning portjait betilthatják.

Soron kívül Diákjai előtt esett össze egy tanárnő, kollégája kezdte meg az újraélesztését

Minden bizonnyal rábólintanak majd a döntéshozók a törvényjavaslatra, így az Apple-t sarokba szoríthatják, ezért nem lesz más választásuk, mint USB-C-re váltani, máskülönben kiszorulhatnak az európai piacról – olvasható a MacRumors beszámolójában.

Az Európai Bizottság 2019-es tanulmányából kiderült, hogy a mobiltelefonok 29 százaléka USB micro-B vagy USB-C porttal rendelkezett, míg 21 százalékukon volt Lightning csatlakozó – ezek az adatok szintén az USB-szabványok létjogosultságát támasztják alá.

Ha minden a tervek szerint alakul, akkor az Apple-nek csupán két választása lesz: vagy implementálják a 2022-es modell esetében az USB-C portot, vagy eltávolíthatják az összes csatlakozót a készülékekről.

Ez utóbbira már több szivárogtató is felhívta a figyelmet, a cupertinóiak ugyanis azon dolgoznak, hogy tökéletesítsék a MagSafe vezeték nélküli töltési rendszert, így könnyen elképzelhető, az iPhone 14 modellszérián már egyetlen port sem lesz.

Hogy végül hogyan dönt majd az Apple, azt csak a közeljövőben tudhatjuk meg, addig érdemes lesz fél szemmel figyelnünk az események alakulását.