Dollár
424,48 Ft
Euró
408,50 Ft
Font
454,36 Ft
Bitcoin
19,180 $

Az Európai Uniós jogszabályban tiltaná be az erdőirtást

Fotó: Unsplash
not image

Takács Petra

2022. szeptember 14. - 12:58

A jogszabály biztosítaná a vásárlókat arról, hogy az adott áru megvásárlásával nem járulnak hozzá erdők, a többi között pótolhatatlan trópusi esőerdők elpusztításához.

A vállalatoknak gondoskodniuk kell arról, hogy az általuk az unióban forgalmazott termékek előállításához nem volt szükség erdőterületek kiirtására – jelentették ki az Európai Parlament (EP) képviselői az erdőirtás nélkül előállított termékekről szóló, uniós bizottsági jogszabálytervezetről kedden elfogadott álláspontjukban.

Soron kívül Kamion sárvédőjébe akadt bele egy férfi lába az M5-ösön

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén 453 szavazattal, 57 ellenszavazat és 123 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalás szerint az új jogszabály a vállalatok számára kötelezővé tenné annak ellenőrzését, hogy az általuk árult termékeket nem kiirtott erdők helyén vagy leminősített földterületen termelték.

A jogszabály biztosítaná a vásárlókat arról, hogy az adott áru megvásárlásával nem járulnak hozzá erdők, a többi között pótolhatatlan trópusi esőerdők elpusztításához. Az unió ezzel is csökkenthetné az éghajlatváltozásban és a biológiai sokféleség csökkenésében játszott saját szerepét – írták.

Az Európai Bizottság javaslata szarvasmarhákra, kakaóra, kávéra, pálmaolajra, szójára és fára, illetve az ezekből előállított termékekre, például a bőrre, a csokoládéra vagy a bútorra vonatkozik. Az Európai Parlament ezek mellett a sertés-, kecske-, birka- és baromfihúst, a kukoricát, a gumit, a faszént és a nyomtatott papírtermékeket is felvenné a listára.

A jogszabálytervezet nem tilt be árucikkeket, nem helyez tiltólistára származási országokat. Azonban a vállalatoknak kötelezően gondoskodniuk kell arról, hogy átvilágítják szállítási láncaikat és ellenőrzik a kockázatos termelőket, beszállítókat.

A képviselők ahhoz is ragaszkodtak, hogy a termékek nem származhatnak 2019. december 31. után kiirtott erdők területéről. Az Európai Bizottságnak a jogszabálytervezet életbe lépését követő fél éven belül átlátható értékelést kell végeznie, és alacsony, közepes és magas kockázatot jelentő csoportba kellene sorolnia az országokat – áll az EP állásfoglalásában.

(MTI)