Dollár
396,06 Ft
Euró
417,62 Ft
Font
484,52 Ft
Bitcoin
16,974 $

Egyelőre biztosan nem vezet be gázársapkát az EU, decemberben újabb tárgyalás 

Fotó: Facebook/Szijjártó Péter
Európa
not image

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a közösségi oldalán tartott élő tájékoztatóján számolt be arról, hogy mi történt az energiaügyi miniszterek tanácsülését. 

Szijjártó Péter Brüsszelbe utazott annak érdekében, hogy tárgyaljon a külföldi kollégáival arról, hogy a háborús és szankciós környezetben hogyan fogják megoldani Európa energiaellátását a jövőben. 

A tagállamok megosztottak a kérdésben, de a magyar kormánynak pedig az a véleménye, hogy azok a brüsszeli döntések, amelyek eddig születtek, hatalmas károkat okoztak, és csak mélyítették az energiaválságot. 

A mai napon a rendkívüli ülésen a miniszterekkel két javaslatot is el akart fogadtatni az Európai Bizottság, az egyik a megújuló energiaforrások engedélyezésének felgyorsítása volt, a másik a szolidaritási földgáz-eljárásokra vonatkozott, emellett pedig a gázársapkáról is tárgyaltakjelentette be a külügyminiszter.

Szijjártó egyértelműen kijelentette: ezek rossz javaslatok, amelyek ráadásul veszélyesek az európai energiaellátásra nézve. Tekintettel arra, hogy a tagállamok egy jelentős része, köztük Magyarország, e Bizottsággal ellentétes álláspontot képvisel, ezért döntés nem született, csak annyi, hogy december 13-án újabb ülésre kerül majd sor. 

A gázársapka kapcsán elmondta, hogy „ez egy rendkívül veszélyes javaslat, mert súlyos ellátásbiztonsági kockázatokat tud okozni”, ugyanis okozhatja az Európába irányuló szállítások visszatartását vagy eltérítését más térségekbe. 

Ráadásul annak a döntésnek sem felel meg, amelyet a legutóbb az állam- és kormányfők hoztak, akkor ők ugyanis megállapodtak több szempontról, amelyeket alig vagy semennyire nem elégít ki ez a javaslat – mondta Szijjártó. 

Többek között annak a döntésnek sem felel meg, miszerint a hosszútávú szerződéseket nem érintené a döntés. 

„Ez számunkra elfogadhatatlan, ez ellátásbiztonsági kockázatokat tud jelenteni. Brüsszel megint kárt okozna, megint nehézségeket okozna, és még egyszer mondom, az európai állam- és kormányfők ellenkező döntést hoztak, és egy miniszteri tanácsnak nincsen joga arra – az Európai Bizottságról nem is beszélve –, hogy felülbírálja a tagállamok állam- és kormányfőit”

– jelentette ki. 

Hozzátette: döntés nincs, Magyarország álláspontja egyértelmű, miszerint a gázársapka nem érintheti a hosszútávú megállapodásokat, ebben a kérdésben mentességet fognak kiharcolni, és a szolidaritási mechanizmust sem támogatják, ha „ilyen ésszerűtlen, eszetlen, őrült mechanizmusok” vannak benne.