Clouds
21 Budapest
Dollár
359,81 Ft
Euró
389,59 Ft
Font
433,03 Ft
Bitcoin
22,966 $

Az EU ajándék bérleteket oszt a magyar fiataloknak

Fotó: Unsplash/Damaris Isenschmid
Európa
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az EU több mint 1000 ingyenbérletet osztogat szét a magyar fiatalok között.

Ujhelyi István EP-képviselő, a DiscoverEU-program egyik elindítója és európai parlamenti mentora Facebook-oldalán jelentette be, hogy a tervezettnél jóval több ingyenes InterRail-bérletet osztanak szét a DiscoverEU-program idei első eredményhirdetése során, így ebben a fordulóban összesen több mint 1000 magyar fiatal juthat végül hozzá az Európában felhasználható vonatjegyekhez; ez majd háromszázzal több jegy az eredetileg tervezettnél.

Soron kívül A Fidesz szerint Gyurcsány pártja áll az orvosi kamara döntése mögött

A politikus tájékoztatása szerint a legutóbbi pályázati fordulóban is többszörös volt a túljelentkezés: Magyarországon például négyszer nagyobb volt az érdeklődés az ingyenes utazási lehetőség iránt. Ujhelyi a program mentoraként bejelentette, hogy épp a jelentős túljelentkezésnek köszönhetően idén a tervezett kvótánál 13 ezerrel több jegyet osztanak szét a pályázók között.

A mostani pályázati fordulóban így a több mint 161 ezer jelentkező közül összesen közel 48 ezer európai 18 éves jut ingyenes utazási lehetőséghez, köztük a már említett 1000 magyar fiatal. Ők akár harminc napon át utazhatnak majd 2023 márciusa és 2024 februárja között, az előzetesen általuk megadott pályázati útiterv alapján.

A „FreeInterrail”-program eredeti koncepciója két fiatal német aktivistától származik, akik néhány évvel ezelőtt azzal az ötlettel álltak elő, hogy az EU minden európai fiatalt lepjen meg egy ingyenes vonatbérlettel a tizennyolcadik születésnapján.