Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
347,48 Ft
Euró
378,15 Ft
Font
441,56 Ft
Bitcoin
39,438 $

Észak-Korea immár 49 éve tartozik Svédországnak ezer darab Volvo 144-es árával

Az eltelt közel öt évtized során a tartozás összege a kamatok miatt körülbelül 330 millió dollárra (közel 117 milliárd forint) emelkedett.

Fotó: Unsplash / Illusztráció
Európa

Koós Alexandra

Szerkesztő

Az NDTV cikkéből kiderül, miszerint Észak-Korea immár 49 éve tartozik Svédországnak: Phenjan 1974-ben 1000 darab Volvo 144-esre és egyéb gépészeti berendezésre adott le megrendelést 73 millió dollár (közel 26 milliárd forint) értékben, amit a svéd vállalatok teljesítettek is, ám Észak-Korea sosem fizetett ezért.

Az eltelt közel öt évtized során a tartozás összege a kamatok miatt körülbelül 330 millió dollárra (közel 117 milliárd forint) emelkedett, Stockholm pedig azóta is szeretné megkapni a pénzét, ezért minden évben emlékezteti Phenjant a tartozásra. Eddig azonban semmi hír arról, hogy mikor tervezik rendezni a számlát.

A Newsweek szerint Észak-Korea azért kezdett a nyugati fejlett, iparosodott országokból származó járműveket és egyéb berendezéseket importálni, hogy bővítse a külföldi tőkéhez és technológiához való hozzáférését. Egyúttal a hitelezőinek azt ígérte, hogy a jövőbeli termeléssel vagy bányászati termékekkel fizeti majd meg a tartozást, de hamar nyilvánvalóvá vált, hogy ebből semmi sem igaz.

Az évek során többször is megjelent az interneten a Volvo gépkocsikkal kapcsolatos tartozás története, mellékelve az említett gépkocsik képeivel, s évről évre egyre többen furcsállják, hogy a dolog azóta is lezáratlan. A svéd nagykövetség egy 2016-ban közzétett tweetben például azt írta, hogy a kocsikat akkor taxiként üzemeltették Cshongdzsinban.

Az NPR riportja szerint Phenjan azóta is használja ezeket az autókat, bár legtöbbször különleges célokra. Például amikor Urban Lehner amerikai újságíró 1989-ben az országba látogatott, kéthetes ottartózkodása során egy Volvo 144-essel fuvarozták. Elmondása szerint más újságírók is ezen járművekkel utaztak, az utakon pedig szinte alig volt valaki.