Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
347,48 Ft
Euró
378,15 Ft
Font
441,56 Ft
Bitcoin
39,435 $

Az elmúlt 5 évben 10 ezer rénszarvast ütöttek el Svédországban

Ennek nyomán a számik (vagy lappok) azonnali cselekvésre és a rénszarvasok védelmére szólították fel a lakosságot Svédországban.

Fotó: Unsplash/Saad Chaudhry
Európa

Borbély Fanni

Szerkesztő

A Guardian jelentése szerint az őslakosok parlamentje hangsúlyozta, sürgős intézkedésekre van szükség, többek között alacsonyabb sebességkorlátozásra és több kerítésre, hogy megóvják a rénszarvasokat, miután az elmúlt öt évben több mint 10 ezer (!) rénszarvast öltek meg az autósok, s az utak szélét „állattemetőkké” változtatták.

A rendőrség hivatalos adatai alapján 2018 októbere és 2023 októbere között Észak-Svédországban több mint 10 ezer olyan közúti baleset történt, melyben legalább egy rénszarvas érintett, ami azt jelenti, hogy az elpusztult állatok száma valószínűleg jóval magasabb.

A hivatalos közlés szerint a legsúlyosabban érintett terület az északi Kiruna várostól délkeletre fekvő Skröven és Moskojärvi közötti út volt. A számik, vagy lappok az ország őslakosai, s egy külön parlamentjük is van, mely a számi kultúrát képviseli, székhelye pedig Kirunában található.

Jan Rannerud, a számi parlament rénszarvastartási bizottságának elnöke az ügy kapcsán hangsúlyozta, a jelenleginél több intézkedésre van szükség a 200-300 ezer példányt számláló rénszarvasállomány védelme érdekében: többek között alacsonyabb sebességkorlátozásokra, valamint több vadvédelmi kerítésre és természetjáró útra.

Rannerud szavai pedig rendkívül hitelesek, hiszen egész életében rénszarvasokkal foglalkozott – az elmúlt 45 évben pásztorként munkálkodott. A szomorú tendencia kapcsán rámutatott:

„Ez természetesen nagyon szomorú azok számára, akiket érint. Nagyon nehéz látni, hogy az állatokat elgázolják.”

Rannerud úgy véli, azért növekedett hihetetlen mértékben az autós forgalom az országban, mert nagyobb a haladási sebesség, ugyanakkor aggodalmát fejezte ki a globális felmelegedés következtében megváltozott körülmények miatt is a rénszarvas-tenyésztésben, rámutatva, az emelkedő hőmérséklet megnehezítik a rénszarvasok vándorlását és táplálkozását is.