Ismét hackertámadással próbálkozott Észak-Korea

A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által közreadott képen Kim Dzsong Un elsõszámú észak-koreai vezetõ, a Koreai Munkapárt fõtitkára, a Nemzetvédelmi Bizottság elsõ elnöke a párt politikai bizottságának phenjani ülésén 2021. január 29-én. Az ülésen Kim megrótt számos vezetõ párttisztviselõt, leváltotta a politikai bizottság több tagját, a központi bizottság több titkárát, állami hivatalok több vezetõjét a koronavírus-járvány elleni védekezésben elkövetett hibákért. MTI/EPA/KCNA/KCNA
not image

Nagy Noel

2021. szeptember 14. - 09:29

Egy Észak-Koreához tartozó hackercsoport megpróbált adatokat ellopni a dél-koreai védelmi minisztériumhoz tartozó tanácsadói bizottság tagjainak szervereiről.

A Yonhap hírügynökségre támaszkodva a Bernama hírportál arról ír, hogy a támadást különböző emaileken keresztül hajtották végre, amelyet az észak-koreai védelmi minisztériumhoz tartozó tisztviselők nevében küldtek ki.

A levelekben azt állították, hogy a közeljövőben lesz egy szeminárium, méghozzá a 2018-as Korea-közti megállapodás évfordulója alkalmából. Néhány nappal később egy következő emailt küldtek ki, melyben arra kérték a dél-koreai tanácstagokat, hogy nyissák meg a levélbe helyezett csatolmányt.

A képeken pedig hamis dokumentumok voltak, amelyeket a hackerek okosan álcáztak, mintha csak hivatalos iratok lennének. A hackerek emellé pedig rosszindulatú fájlokat, malware-ket csatoltak a levélhez, hogy azok segítségével tudjanak adatokat lopni.

Az ESTsecurity nevű biztonsági vállalat beszámolója szerint végül az észak-koreaiak nem jártak sikerrel, ugyanis nem sikerült információkat szerezniük Dél-Koreától. A támadás állítólag a Thallium hackercsoporthoz köthető, mely már korábban is dél-koreai újságíróktól és tisztviselőktől lopott vagy próbált lopni adatokat.

Júniusban már volt egy hasonló próbálkozása Észak-Koreának Dél-Koreával szemben, akkor szintén manipulált emaileken keresztül próbáltak meg minisztériumoktól adatokat szerezni, de az sem járt totális sikerrel.