Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
363,16 Ft
Euró
393,88 Ft
Font
459,58 Ft
Bitcoin
61,896 $

100 éve kihaltnak hitt rovarra bukkantak a kutatók a dzsungel mélyén

Mindemellett egy új ormányosbogár-félét is felfedeztek.

Fotó: Tom Terzin
Ázsia

Koós Alexandra

Szerkesztő

Az Albertai Egyetem kutatói egy korábban kihaltnak hitt, egyúttal egy eddig teljesen ismeretlen állatfajra bukkantak a Fülöp-szigetek esőerdejeiben – írja a 24.hu az intézmény közleményére hivatkozva. Kiemelik, a Metapocyrtus (Orthocyrtus) bifoveatus nevet viselő ormányosbogarat utoljára 100 éve látták a szigetországban.

Emiatt, illetve az élőhelyüket érintő erdőirtások miatt pedig a tudósok azt hitték, a faj teljesen kihalt. Ám ezek a rovarok valahogy mégis életben maradtak, amit Tom Terzin professzor új kutatása is bizonyít. Továbbá egy új ormányosbogár-félét is felfedezett, amely a Metapocyrtus (Trachycyrtus) augustanae nevet kapta. Soron kívül Donáth Anna Gyurcsány Ferencék plakátjairól: hányingerem van

Mint kiderült, ez az ízeltlábú alig félcentiméter hosszúságú, a legkülönlegesebb benne pedig az, hogy színes rokonaiéval ellentétben kitinpáncélja teljesen fekete, mint az a képen is látható. Terzin elárulta, gyerekkori legnagyobb vágya volt, hogy egy nap felfedezhessen egy új bogárfajt, mivel mindig is lenyűgözték ezek a rovarok.

A kutató szerves robotokhoz hasonlította őket, akiket páncél borít és egyszerű utasításokat követnek. Egyúttal kiemelte, mennyire fontos, hogy tudjunk az összes ormányosbogárfaj létezéséről, és hogy szemmel tartsuk populációikat, hiszen ezek az állatok akár kártevőkké is válhatnak, mint például a zsizsikek – amelyek egyébként szintén ormányosbogár-félék.

Ha ugyanis a klímaváltozás, illetve az emberi tevékenység hatására elvesztik élőhelyeiket és természetes táplálékforrásaikat, akkor a termőföldek felé vehetik az irányt. Emellett korábban arról is beszámoltunk, hogy tavaly novemberben évtizedek óta nem látott, kihaltnak vélt lepkefajt találtak kutatók Bosznia-Hercegovina hegyvidékén.

Szoboszlai visszatért, a 99. percben nyert a Liverpool

Szoboszlai Dominik visszatért a Liverpoolnál a sérülését követően, de egy több mint nehéz meccsen vannak túl a Nottingham Forest ellen az angol bajnokságban.