Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
368,91 Ft
Euró
392,84 Ft
Font
459,34 Ft
Bitcoin
66,762 $

ENSZ: katasztrofális a helyzet Haitin

Jelentősen növekedett a bandák által elkövetett erőszakos cselekmények halálos áldozatainak száma.

Fotó: MTI/AP/Odelyn Joseph
Külföld

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az ENSZ csütörtökön figyelmeztetett, „kataklizmikus” a helyzet a káosz sújtotta Haitin, ahol január eleje óta több mint 1500 ember (!) vesztette életét a bandák által elkövetett erőszakos cselekmények során, ráadásul az idő múlásával egyre több fegyver érkezik az országba.

Egy friss jelentésben az ENSZ jogvédő hivatala részletesen bemutatta, hogy a korrupció, a büntetlenség és a rossz kormányzás – melyet a bandák által elkövetett erőszak növekvő szintje súlyosbít –hogyan erodálta a jogállamiságot és hozta az állami intézményeket az összeomlás közelébe. Soron kívül Megélénkülhet a szélmozgás szombaton, napközben 27 fok is lehet

A lesújtó jelentésben rámutattak, e fenti problémák összessége „katasztrofális helyzetbe” sodorta Haitit, mely már nagyon régóta küzd az erőszakkal, február vége óta pedig egyre hevesebb összecsapások rázzák meg. A fegyveres bandák ugyanis február végén egy összehangolt offenzívát indítottak, s Ariel Henry miniszterelnök lemondását követelték, amit végül el is értek.

Az ENSZ jogvédő hivatala megállapította, hogy a bandák által elkövetett erőszaknak tavaly 4451 halottja és 1668 sebesültje volt. A lesújtó jelentés szerint csak 2024 első három hónapjában, március 22-ig 1554 embert öltek meg és 826-ot sebesítettek meg az erőszakos bandák.

A jelentésben hangsúlyozták továbbá a bandák embertelen bánásmódját: azt írják Haitin brutális mértékben elburjánzott az erőszak, „féktelen szexuális erőszak” tombol az országban; a nőket kizsákmányoló szexuális kapcsolatra kényszerítik a bandatagokkal; a túszokat megerőszakolják; s olyan nőket erőszakolnak meg, akiknek férjeit korábban szemük láttára gyilkolták meg. Kiemelték még a gyermekek toborzását és bántalmazását, akik a megtorlástól való félelem miatt nem tudnak kilépni a bandák soraiból.