Dollár
431,75 Ft
Euró
419,22 Ft
Font
467,61 Ft
Bitcoin
19,411 $

ENSZ-főtitkár: „a világ veszélyben van, ám csak a párbeszéd és az együttműködés vihet előre”

Fotó: Antonio Guterres, az ENSZ főtitkára sajtótájékoztatót tart az orosz-ukrán válsággal kapcsolatban a világszervezet New York-i székházában 2022. február 22-én. MTI/EPA/Jason Szenes
not image

Koós Alexandra

2022. szeptember 22. - 07:13

Elmondása szerint a nemzetek megrekedtek a „kolosszális globális diszfunkcióban”, amelyre a közös munka jelentheti a megoldást.

Antonio Guterres főtitkár az ENSZ Közgyűlésének 77. ülésszakán tartott beszédében hangsúlyozta, hogy a remény még él, ám a megjegyzései egy feszült és aggódó világot tükröztek, amikor az ukrajnai háborúra és a világszerte elszaporodó konfliktusokra terelte a szót.

Soron kívül Kreml: Oroszország pénteken hivatalosan is annektálja a megszállt ukrán területeket

Majd az éghajlati vészhelyzetet, a fejlődő országok súlyos pénzügyi helyzetét, valamint a szervezet 2030-ra kitűzött céljainak akadályait is megemlítette, amely többek között a mélyszegénység felszámolását és a minőségi oktatás biztosítását célozza.

Ezt követően egy videót mutatott az első ENSZ által bérelt hajóról, amely gabonát szállított Ukrajnából Északkelet-Afrikába, ahol emberek milliói vannak az éhínség szélén – derül ki a Sky News beszámolójából.

Kiemelte, hogy a párbeszéd és az együttműködés az egyetlen út, amely előre visz, miközben arra figyelmeztetett, hogy a világ veszélyben van, és megbénult, hiszen a nemzetek megrekedtek a „kolosszális globális diszfunkcióban”.

„Egyetlen hatalom vagy csoport sem hozhat döntést egyedül. Dolgozzunk hát egyként, a világ koalíciójaként, egyesült nemzetekként” – sürgette a Közgyűlés termében összegyűlt vezetőket.