Dollár
392,80 Ft
Euró
409,07 Ft
Font
474,92 Ft
Bitcoin
16,612 $

Energiaválság Németországban: a kórházak 40%-a a csőd szélén áll

Fotó: Egészségügyi alkalmazott a Berlin Messe rendezvényközpontban kialakított ideiglenes kórház egyik ágyánál 2020. május 19-én. A koronavírussal fertőzött betegek kezelésére létrehozott 488 ágyas létesítménybe nem kezeltek betegeket, mert a berlini kórházak mindeddig nem voltak túlterheltek. MTI/EPA/Pool/Sean Gallup

Szabó Kata

2022. október 17. - 21:07

Karl Lauterbach német egészségügyi miniszter szerint az ország kórházai az energia- és inflációs válság miatt csődveszélyben vannak.

Karl Lauterbach német egészségügyi miniszter az ARD közszolgálati televíziós csatornán sugárzott “Bericht aus Berlin” című műsorban tett nyilatkozatában kijelentette, hogy a következő hónapokban pénzügyi likviditási gondjaik lesznek a kórházaknak, majd jelezte, ezt a problémát mindenképpen meg kell oldani.

Soron kívül Fotókon Orbán Viktor adventi vásárlása

A miniszter október 18-án találkozik Christian Lindner pénzügyminiszterrel, amely találkozó során a kórházaknak nyújtott nagyobb állami támogatásról is szó esik majd. Lauterbach szerint a kórházak nagyon speciális helyzetben vannak, és ha a nem reagálnak gyorsan a kialakult helyzetre, a bezárások elkerülhetetlenek lesznek.

Akár súlyosabb is lehet a helyzet

A Német Kórházszövetség szeptember közepén közzétett kutatása szerint az ország kórházainak 40 százaléka a csőd szélén áll, mivel az energiaárak túlzott emelkedése és a magas infláció lehetetlenné teszi számukra a tevékenységük folytatását.

A szövetség elnöke, Gerald Gass szerint a klinikák egyszerűen nem tudják kifizetni az emelkedő költségeket, emiatt néhányuknak a következő hónapokban be kell zárniuk, majd figyelmeztetett, hogy a helyzet a jövőben még ennél is tovább romolhat.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.