Clouds
21 Budapest
Dollár
359,31 Ft
Euró
390,55 Ft
Font
444,86 Ft
Bitcoin
23,041 $

Emelkednek az esetszámok Kínában, még komolyabb intézkedésektől tartanak a helyiek

Koronavírus-vizsgálathoz ad mintát egy nő egy utcai tesztállomáson Pekingben 2022. november 3-án. A kínai hatóságok mintegy 600 ezer embert karanténba helyeztek a Honan tartományban fekvő Csengcsouban, mert 359 koronavírusos esetet azonosítottak. MTI/AP/Andy Wong
Ázsia
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A közelmúltban már több alkalommal is összetűzésbe került a lakosság a kínai járványügyi tisztviselőkkel, hiszen a kormány még mindig alkalmazza a rendkívül szigorú zéró-Covid politikát, mely már eddig is jelentősen korlátozta az embereket mindennapi tevékenységeiben.

A Hszinhua hírügynökség csütörtöki jelentése szerint a kínai hatóságoknak “célzottabb megközelítést kellene alkalmazniuk” a koronavírus-járvány elleni küzdelemben, továbbá meg kellene szüntetniük a járványügyi intézkedések “rétegeit”.

Soron kívül Érdemes lesz felnézni a Netflixre februárban: íme a havi premierek listája

Kínában április óta nem látott esetszám növekedés történik, mely kétségeket ébreszt a lakosságban a szigorú zéró-Covid politika hatékonysága kapcsán. A lakosság egyre türelmetlenebb, az ország gazdasága pedig egyre törékenyebbnek tűnik: eközben a hivatalos járványügyi adatok szerint szerdán 8824-re emelkedett az újonnan regisztrált megbetegedések száma.

A kínai kormány minden körülmények között ragaszkodik politikájához

Annak ellenére, hogy a gazdaságot is megtépázta, a lakosság lassan elveszti a türelmét, az esetszámok pedig meredeken emelkednek az országban, a CNA jelentése szerint a kínai kormány álláspontja változatlan: minden körülmények között folytatni fogják a szigorú zéró-Covid politikát.

Ennek okán egyre nagyobb a nyomás nehezedik a kormányra, hogy végre fékezze meg a túlbuzgó hatóságokat a különböző tartományokban, melyek még mindig attól tartanak, hogy retorzió éri őket, ha nem fékezik meg maradéktalanul a járványt.

Aggodalmaik pedig valahol jogosak, hiszen a járvány közel 3 éve alatt már több ezer (!) kormánytisztviselőt büntettek meg vélt, vagy valós járványügyi mulasztásokért. Kritikusok szerint jóval eredményesebb lenne, ha nem egy egész város esetében rendelnék el a szigor karantént, hanem csak az érintett területen, a helyi közösséget rendszeresen tesztelve.