Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
368,21 Ft
Euró
395,03 Ft
Font
466,91 Ft
Bitcoin
60,275 $

Történelme során először lesz női elnöke Mexikónak

A vasárnapi elnökválasztáson a baloldali kormánypárt jelöltje, Claudia Sheinbaum elsöprő győzelmet aratott, ezzel ő lesz Mexikó első női államfője.

...svg content...Fotó: EPA/JOSE MENDEZ
Észak-Amerika

Kiss László

Szerkesztő

Az előzetes hivatalos eredmények alapján az országos választási bizottság (INE) elnöke, Guadalupe Taddei bejelentette, hogy Claudia Sheinbaum, Mexikóváros korábbi polgármestere a szavazatok 58-60%-át szerezte meg, ezzel jelentős előnyre tett szert a jobbközép ellenzék szintén női jelöltjével, Xochitl Galvez volt szenátorral szemben, aki a voksok 26-28%-át kapta.

Sheinbaum győzelmével nemcsak a legnépesebb spanyol ajkú ország, de egyben Latin-Amerika második legnagyobb demokráciájának élére is női vezető kerül, az ország történetében most először. Megválasztása egyben elődje, Andrés Manuel López Obrador hatéves kormányzásának végét és politikai irányvonalának folytatását is jelenti, írja a The Washington Post. Soron kívül Nyomozást indított a rendőrség a Vígszínházban történt baleset ügyében

Az INE részeredményeinek közzététele után első nyilatkozatában az elnökké választott politikus egy televíziós csatornán keresztül ígéretet tett támogatóinak, hogy nem fogja őket csalódás érni, majd kiemelte fontosságát annak is, hogy pártja, a Nemzeti Újjászületés Mozgalma (Morena) minősített többséget szerzett a kongresszusban.

Az ellenzék az eredmények közlése után először megdöbbenését, majd aggódását fejezte ki, véleményük szerint ugyanis Mexikó demokratikus intézményének gyengülésétől kell tartani.