Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
367,82 Ft
Euró
394,96 Ft
Font
466,86 Ft
Bitcoin
60,307 $

Első alkalommal választhatnak női elnököt Mexikóban

Az exit poll szerint a 61 éves volt mexikóvárosi polgármester a szavazatok 56 százalékát szerezte meg a vasárnapi választáson.

...svg content...Fotó: MTI/AP/Matias Delacroix
Észak-Amerika
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A közvélemény-kutatások eddigi eredményei alapján Claudia Sheinbaum lesz Mexikó első női vezetője. Az exit poll szerint a 61 éves volt mexikóvárosi polgármester a szavazatok 56 százalékát szerezte meg a vasárnapi választáson, megelőzve fő riválisát, Xóchitl Gálvez üzletasszonyt. A győztes majd október 1-től lép hivatalba.

A BBC cikke alapján Sheinbaum Morena pártja már kihirdette a győzelmet, de Gálvez arra kérte támogatóit, hogy várják meg a hivatalos eredményt, amit várhatóan hétfőn, a kora reggeli órákban hoznak nyilvánosságra. A kampányban a kormány szerint több mint 20 helyi jelöltet öltek meg Mexikó-szerte, más becslések szerint azonban 37-en vesztették életüket. Soron kívül Reagált Orbán Viktor a konvoját kísérő rendőr halálos balesetére

Sheinbaum mentora, a leköszönő Andrés Manuel López Obrador 2018 óta van hatalmon, ám Mexikó alkotmánya értelmében az elnökök csak egyetlen hatéves ciklusra jogosultak, amelyet követően nem indulhatnak újra. Mario Delgado, a Morena elnöke szerint az idei választás „országunk történelmének kiemelkedő pillanata”.

Sheinbaum a kampány alatt folytonosságot ígért, és úgy fogalmazott, hogy a López Obrador által elért „előrelépésekre” fog építkezni. A szavazók közül pedig többen is azt nyilatkozták, hogy támogatják a Morena szegénység csökkentését célzó programját, és azt szeretnénk, ha továbbra is ez maradna a fő fókuszban.