Clouds
21 Budapest
Dollár
359,75 Ft
Euró
389,53 Ft
Font
432,96 Ft
Bitcoin
22,983 $

Mióta itt jártál:

Hat év óta először tartott gyűlést Tanzánia fő ellenzéki pártja

TÉMÁK:
#Tanzánia
Fotó: Az áldozatok gyászszertartásán beszél Kassim Majaliwa tanzániai miniszterelnök Morogoróban 2019. augusztus 11-én, miután az előző nap felrobbant egy üzemanyagot szállító tartályautó, és legalább hatvan ember életét vesztette, közel hetven pedig megsebesült a tanzániai városban. MTI/EPA/Mbarouk Khaan
Afrika
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő
TÉMÁK

Szombaton több ezer támogatójuk jelent meg Mwanza városában, mialatt egy maroknyi rendőr őrizte a helyszínt.

Tanzánia fő ellenzéki pártja, a Chadema megtartotta első tömeggyűlését azóta, hogy a „buldózerként” is emlegetett John Magufuli korábbi elnök 2016-ban betiltotta a politikai gyűléseket, mondván, most a munka, és nem a politika ideje van itt.

Soron kívül A Fidesz szerint Gyurcsány pártja áll az orvosi kamara döntése mögött

A tilalom azonban csak az ellenzéki csoportokra vonatkozott, mivel a kormánypárt szabadon tarthatott gyűléseket, s a riválisokét erőszakkal oszlatta fel a rendőrség, majd börtönbe vetették az érintett párt tisztviselőit.

Ám a 22 hónapja hatalmon lévő új elnök, Samia Suluhu Hassan feloldotta ezt a tilalmat, mivel nem igazán értett egyet Magufuli minden egyes döntésével, ami a kelet-afrikai ország politikai szabadságát tekintve nagy előrelépésnek számít – írta az Al Jazeera.

„Hála Istennek, hogy eljött ez a nap, amikor egy nyilvános gyűlés keretein belül szólhatunk a tanzániai polgártársainkhoz”

– mondta Freeman Mbowe, a Chadema elnöke a szombaton megtartott gyűlésen, ahol több ezer támogatójuk jelent meg Mwanza városában.

Egy helybeli arról nyilatkozott az AFP hírügynökségnek, hogy csaknem 7 éven át kellett „csendben lenniük”, de végre helyreállt a rend, ők pedig készen állnak a továbblépésre, mialatt egy maroknyi rendőr őrizte a helyszínt.