Clouds
21 Budapest
Dollár
359,33 Ft
Euró
389,68 Ft
Font
443,60 Ft
Bitcoin
22,819 $

Márki-Zay Péter nyerte az ellenzéki előválasztást, így ő lesz Orbán Viktor kihívója

Fotó: Facebook/Előválasztás 2021
Belföld

Takács Petra

Szerkesztő

Az összes szavazatot megszámolták, és megszületett a végső eredmény.

A miniszterelnök-jelölti előválasztás első fordulóját Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltje nyerte meg, a második helyezett Karácsony Gergely, az MSZP, a Párbeszéd és az LMP miniszterelnök-jelöltje, a harmadik helyen pedig Márki-Zay Péter végzett, a Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltje. Márki-Zay és Karácsony megállapodtak abban, hogy együtt indulnak tovább a második fordulóban, majd Karácsony Gergely visszalépett Márki-Zay Péter javára.

Soron kívül Több órára is kisüthet a nap kedden, ám éjszaka hózáporra is van kilátás

Az összefogás pártjai közül elsőként a Momentum jelezte, hogy Márki-Zay Pétert támogatja a második fordulóban; Karácsony Gergely visszalépése után végül az MSZP is beállt a hódmezővásárhelyi polgármester mögé, ahogyan később a Párbeszéd is. Habár a Jobbik hivatalosan nem állt be egyik jelölt mögé sem, több nyilvános bejegyzésből is arra lehet következtetni, hogy Márki-Zay Péterre adták le voksukat.

A második fordulóban a két jelölt, Dobrev Klára és Márki-Zay Péter között komoly nézeteltérések alakultak ki, majd a különböző vádaskodások után a miniszterelnök-jelöltek vitájában Dobrev Klára alkalmatlannak nevezte ellenfelét, míg Márki-Zay jelezte, szerinte Dobrev nem tudja legyőzni Orbán Viktort. Dobrev Klára álláspontja szerint a baloldali politikának van jelene és jövője, míg Márki-Zay Péter úgy látja, harminc évnyi káosz után békére és összefogásra van szükség.

A második fordulóban összesen 655237 érvényes szavazatot adtak le, az arányok pedig a következőképpen alakultak a reggel 9 óta tartó szavazatszámlálás eredményhirdetése szerint: Dobrev Klára összesen 283677 (43,29%) szavazatot kapott, míg Márki-Zay Péterre 371560 (56,71%) adták le voksukat. Az eredmény szerint a győztes tehát Márki-Zay, ezzel pedig ő lesz Orbán Viktor kihívója a jövő évi választásokon.

Az Országos Előválasztási Bizottság határozatában megállapította a végeredményt. Összes résztvevő: 662353. Összes érvényes szavazat: 655237. Összes érvénytelen szavazat: 7116, Miniszterelnök-jelölti eredmények: Márki-Zay Péterre leadott összes szavazat: 371560 (56,71%) Dobrev Klárára leadott összes szavazat: 283677 (43,29%)