Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
358,68 Ft
Euró
388,86 Ft
Font
457,09 Ft
Bitcoin
68,408 $

Elkerülhetetlennek tűnik a hatodik tömeges kihalás korszaka

Sürgősen változtatni kell, de az is könnyen lehet, hogy már késő lenne reagálni.

...svg content...Fotó: unsplash | illusztráció
Tudomány

Bense Róbert

Szerkesztő

A tudósok eddig öt tömeges kihalási eseményt dokumentáltak a Föld történetében, amelyek során az élet legalább háromnegyede eltűnt a bolygónkról. A kutatók között nem teljes ugyan a konszenzus, de egyre többen állítják, a hatodik tömeges kihalás már folyamatban van.

Robert Cowie, a Hawaii Egyetem kutatóprofesszora a Live Science-nek elmondta, hogy tömeges kihalásnak azt a helyzetet nevezhetjük, amikor már a fajok legalább 75 százaléka érintett lesz. A tudós és csoportja egy 2022-es tanulmány alapján úgy véli, hogy 1500-tól a fajok 13 százaléka halt ki. Soron kívül Változékony időnk lesz az első nyári hétvégén

Ez ugyan jóval a küszöbérték alatt van, azonban a kutatók egy része úgy véli, hogy akár már 10.000 éven belül elérhetjük a 75 százalékot, egyes forgatókönyvek pedig alig néhány száz évvel számolnak. „Úgy gondolom, hogy az arány egyre rosszabb lesz, ahogy fogyatkoznak az élőhelyek a bolygónkon” – fogalmazott Cowie, aki szerint drámaian felgyorsulhatnak az események.

„A hatodik tömeges kihalásnak vagyunk tanúi, méghozzá valós időben” – tette hozzá a téma kapcsán Anthony Barnosky, a Berkeley-i Kaliforniai Egyetem biológiaprofesszora, aki szerint a 13 százalékos arány becsapós, hiszen a vadon élő populációk száma egyre zsugorodik, és hiába él még néhány száz egyed bizonyos állatfajokból, a kihalásuk gyakorlatilag elkerülhetetlen.

Mint érvelésében elhangzott, a fajokat gyakran évtizedekkel azután nyilvánítják kihaltnak, hogy utoljára látták őket a vadonban, míg más fajok akkor is fennmaradnak a természetvédelmi intézkedések mellett, amikor a populációjuk nagy része már elpusztult.

A WWF 2022-es jelentése szerint a megfigyelt gerincesek, emlősök, madarak, kétéltűek, hüllők és halak populációi 1970 és 2018 között átlagosan 69%-kal csökkentek. Ez a szám globális átlag, ugyanakkor Latin-Amerikában volt a legnagyobb regionális csökkenés, csaknem 94%.

Barnosky szerint még van esély, hogy valamilyen szinten visszafordítsuk az eseményeket, de erre egyre kevesebb az idő, ráadásul a kutató szerint elképesztően gyorsan irtja az emberiség az állatok populációit.