Elhunytak ruhájából készít személyes tárgyakat egy brit művész

not image

Takács Petra

2020. január 1. - 19:42

Noha elhunyt szeretteink emléke örökké bennünk él, könnyebbé teheti a dolgokat, ha valami fizikailag is emlékeztet rájuk minket.

A különböző ruhadarabok erre kitűnően alkalmasak lehetnek, hiszen visszaemlékezhetünk az utolsó olyan napra, amikor még viselték őket, ám ez olykor nyomasztó is lehet, így nem meglepő, hogy Mary MacInnes egy újfajta felhasználási módon kezdett el gondolkodni.

Először egyik barátja kérte meg őt arra, hogy készítsen valamilyen tárgyat elhunyt szerette kedvenc ruhadarabjából, majd sorra érkeztek a további megrendelések. A legnépszerűbb tárgyak az emlékmedvék lettek, amiknek „öltözetét” az elhunyt hozzátartozók ruhái szolgáltatják.

Amennyiben erre igény mutatkozik, a medvéken egy zseb is elhelyezésre kerülhet, amiben akár a megrendelő valamilyen kis méretű személyes tárgyat is tárolhat. A mindössze 21 éves kora ellenére már hat éve ezzel foglalkozó Mary MacInnes szerint a medvék nem tekinthetők játéknak, ám a felnőttek mellett a gyerekek számára is nagy segítség lehet a gyász feldolgozásában.

Noha alapvetően nagyszerű dologról és nemes szándékról van szó, az emlékmedvék elkészítése néha érzelmileg is megterhelőnek bizonyul Mary számára.

„Nemrég egy 37 éves férfi kért meg rá, hogy még karácsony előtt készítsek el két medvét a 10 és 12 éves lányai számára. Előre kifizette az árat, és adott még pluszba 10 fontot, hogy postázzam is el azokat a lányoknak. Mint kiderült, rákos megbetegedéssel küzdött és már nem élhette meg a karácsonyt. Végig sírtam, amíg a két kis medvét készítettem a lányoknak”, mondta.

Ha kíváncsi van rá, hogyan is mutatnak az 5-6 órán át készülő és jellemzően 20 ezer forint körüli összegbe kerülő emlékmedvék, Mary Facebook-oldalán szinte az összes eddig elkészített kis csoda fellelhető.